Followers

Khamis, 10 Februari 2011

ubat-ubat untuk ECZEMA arisya


Pada hari selasa 8/2/11,pengasuh mintak cuti coz dia dapat jemputan ibu tunggal ,untuk terima sumbangan majlis Anti dadah kat Flat sri bangsar....dan ita ambil peluang ini jumpa pakar kulit kat PPUM,work in  aje,tak ada temujanji pun..aqil tingal kejap umah pengasuh,coz majlis kul 3 ptg....bawa arisya jumpa pakar kulit...Prof Rokiah kalu tak silap..baik dan peramah prof ne..mcm mak2..siap ambil pic arisya..bukan sebab comel tapi pipi arisya yg dah nipis pakai HYDROCORT,mcm pic dalam kotak ne...dia mengandungi steriod(dadah)..tak baik untuk kulit beby..tu yg kulit arisya nipis..siap pangil doktor yg lain ..prof..suruh ajar cara pakai ubat mcm ne...siap panggil masuk bilik rawatan dan staf nurse ajar terus siap sapu kat arisya...dan masa ambil ubat tu dia banyak ...penuh handbag ita dengan ubat dia..tekejut masa ambil kat famasi PPUM,dalam pic ne kurang dah 4....coz masa ambil aqil bagi terus kat pengasuh dan terang kan mcm ne nak guna.

yang ne nama dia EMULSIFYING OINTMENT ne lepas mandikan arisya tak perlu lap badan dia,terus sapukan ubat ne keseluruh badan..mcm beminyak sikit ubat ne..senang...masa basah dia licin..sapu sambai putih tu hilang dan meresap dalam kulit dia.....

kemudian boleh sapu ubat ne AQUEOUS CREAM ne ke selurug badan lak.....dan akhir sekali bubuh HYDROCORT (besar butir beras) sikit sangat2 colek2 kat tempat yg teruk..prof suruh sapu 1 minggu sekali aje..coz tak baik untuk bahagian muka dan leher...tak bubuh tak pa...dan temujanji arisya untuk pakar kulit pada 6/5/11.lagi 3 bulan..yg paling tak best prof suruh ita kurus..dia ckp mak kena kurus ya...nanti sapa nak take care anak...sabar ajo lah...

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

As-salam Anita..
Moga2 anda sekeluarga sihat dan ceria selalu..Comel anak awak Arisya.

Anak saya Alisya 3thn juga ada masalah eczema. Kesian..terjaga mlm nagis2 gatal. Asyik garu sehingga luka kat lipatan kaki.

nak tahu perkembangan Arisya setelah sebulan berjumpe Dr PPUM? Ada kesan positif?

Saya sedang mencari klinik/dr yg boleh merawat eczema secara lebih berkesan..

Tq.

moradh@gmail.com