Followers

Khamis, 25 Ogos 2011

selamat hari raya maaf zahir & batin..


Asalamuaikum  kepada kawan-kawan,kekawan blogger sekelian, terima kasih kerana sudi datang ke blog yg tak seberapa ne dan sudi tinggalkan komen,kak ita sangat-sangat menghargainya...di kesempatan ini kak ita sekeluarga ingin mengucapkan selamat hari raya,maaf zahir dan batin kepada semua dan halalkan makan,minum.....dan kepada kekawan di alam maya ingin minta maaf kalu ada silap dan salah masa komen  mengomen tu....tahun ini kak ita akan berhari raya dulu di kampung hubby di PD,dan pada hari raya ke 2 di rumah mak kak ita di melaka,jemput lah datang kat rumah....so tutup dulu lah blog kesayangan ne start cuti pada 26/8/11 -5/9/11. lama tol ne..adoi...

Rabu, 24 Ogos 2011

popia simpul kasih..kueh kegemaran hubby-buat kat opis time rehat ne...

taaaaaaatzatimeddaaadah
dad



hp baru..boleh ambil pic dah..baru syok...he..he

ini pilihan hubby yg ke 2,mula2 dia nak ambil glaksi samsung...lepas tu terus tukar dia ambil...duit hubby ..suka hati dia lah..yg best nya pic dia 12mp...boleh lah pinjam..ita hp touch skrin ne..memang tak reti...hp ita biasa2 aje...kalu cangih ..bukan reti guna pun..ita malas nak godek2..hubby dia memang minat2 benda2 mcm  ne,so boleh lah berblog..baru semangat..bila ada pic...he..he..hubby ambil warna grey

Kenapa seorang Ibu boleh menjaga 10 orang anak,tetapi 10 orang anak tidak boleh menjaga seorang Ibu?

















menu berbuka puasa sebelum hp jahanam....


daging salai masak lemak cili api campur belimbing buluh...

sayur kangkong goreng

ikan kerisi dan ikan masin gelama goreng

ini aje masak nerbuka..sambal tempoyak...kueh bwli aje..bubur ambil kat opis...2 cawan tu ice blended coklat untuk si aqil gendut dan honey dew untuk kak diana..beli kat pasar malam..itu aje lah menu berbuka..

Selasa, 23 Ogos 2011

duit raya MQA~23/8/11~

semalam dan hari ini bertungkus lumus bersama teman-teman seperjuangan membahagi-bahagikan duit raya sebanyak Rm 50.(seorang)... di beri kepada semua staf MQA.berserta sampul duit raya sekali....alhamdulilah siap juga...ne semua last minit..alhamdulilah semua ajk yg terlibat dan bos-bos turun padang membantu...selesai sudah....lega yu bila dah selesai.....taniah kepada semua yg terlibat...


tengok pengerusi kelab kebajikan yg over...

naik juling kita org..



banyak duit..tapi bukan kita org nya...semua staf mqa nya...


 ne antara ajl yg best2...



ne sampul duit raya MQA sebelum di masukan ke dalam sambul untuk di beri ke semua staf..




Isnin, 22 Ogos 2011

Ya-ALLAH-berikan-keajaiban-kepada-dia"

Pagi tadi tengok e-mel..terus sebak....harapan ita..kepada sesiapa yang tersinggah dan terbaca ini..harap boleh lah doakan atau sedekahkan yang termampu di bulan yg mulia ini.....

From a fren.. axl

Frankly speaking, I am speechless ketika mahu menulis entry ini. Tak tahu mana nak mula. Tak tahu juga bagaimana mahu memulakan entry ini. Perlukah saya hurai panjang lebar, atau perlukah saya buatkan entry ini hanya pendek dan terus kepada maksud sebenar? Ermmm….*paused*

Masih teringat kali pertama Adam dilahirkan. Saya sebagai seorang ibu, naluri ibu sangat menebal, nak cium, nak usap kepala dan nak peluk Adam setiap masa. Hanya mahu duduk bersama Adam, susukan dia dan merasai setiap detik-detik penuh nikmat.

Hari ini saya melayari blog. Membaca blog adalah rutin saya setiap hari. Cuma masanya mungkin berbeza mengikut mood. Tapi hari ni, terjumpa 1 blog, baca dan terus jatuh rasa terlalu simpati, dan terlalu insaf. Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara. Itu perkara pertama terlintas difikiran saya bila membaca setiap entry yg ada di dalam blog ini. Blog ini adalah kepunyaan Moon, seorang kakak ipar kepada gadis cantik bernama Norma.


Norma and Talib on their wedding day


Namanya Norma, orangnya cantik, bertudung, manis sekali. Melihat keceriannya pada hari perkahwinan lebih setahun yang lalu buat saya tersenyum seorang diri. Namun, takdir Allah mengatasi batasan fikiran manusia. Mengatasi keinginan dan jangkauan akal. 
Rezeki dan khabar gembira dari Dia untuk Norma adalah zuriat yang hidup dalam rahim wanita ini. Kebanyakkan anda mesti pernah lalui perkara ini. Pertama kali mengetahui didalam kita ada seorang lagi insan sangat istimewa! Norma juga begitu. Naluri keibuannya mesti sama atau lebih dari saya.

ini adalah Rafiq..permata hati Norma & Talib



Namun begitu, dugaan Allah datang kepada mereka yang mampu menanggungnya. Dan kali ini, adalah giliran seorang ibu muda seperti Norma menerima takdir yg tersurat. Kebahagian Norma mendapat zuriat pertama, Rafiq, disusuli dgn berita bahawa dia menghidap Brain Cancer Stage 4. (T_____T) *terus aku menangis lah kan *

v
Norma at hospital. Jauh beza dengan waktu dia sihat :(


I just can't hold my tears anymore. Ya Allah, dugaan yg Kau bagi padanya betul-betul menginsafkan diriku. Norma masih didalam pantang ketika itu tak dapat berjumpa Rafiq. Memeluk Rafiq dan tidur bersama Rafiq seperti mana kita, ibu-ibu yg normal boleh lakukan. Lebih meruntun hati saya, apabila Norma tidak dapat menyusukan Rafiq kerana penyakitnya. Sedih. Dia telah di bedah sebanyak 5 kali since mac 2011..sekarang baru Jun,2011. 5 kali dalam masa 3 bulan adalah banyak. Norma juga perlu diberi suntikan atau ubat *kurang pasti* berharga RM10,000.00 / suntikan. 

Sayu hati saya bila melihat Rafiq. Umur Rafiq sebaya permata hati saya, Adam. Sedangkan sehari tak jumpa Adam boleh buat saya resah dan tak tentu hala. Tak peluk Adam masa dia tidur boleh buat saya tak tidur lena. Bagaimana pula bayi sekecil Rafiq melalui hari-harinya, malam-malamnya tanpa seorang ibu (T___________T). Bagaimana kalau dia menangis? Lapar? Mahu dipeluk? Mahu diusap? Mahu di agah?

Kisah Norma betul-betul menginsafkan saya. Terus terfikir sejenak, andai saya diberi dugaan hebat begini, apakah yg akan terjadi? Ermm…ingat 5 perkara sebelum 5 perkara..masa SIHAT SEBELUM SAKIT...


Rafiq with his mother...ohh~


Terus meleleh-leleh airmata tgk gambar ni. Selaku blogger, saya bukan kaya raya, harta juga tidak banyak. Namun, saya ada tanggungjawab sosial yg perlu saya tunaikan atas dasar kemanusiaan. Secara serius, saya tidak menagih simpati anda untuk menyumbangkan sesuatu. Tetapi, saya amat-amat berterima kasih jika entry saya kali ini dapat membantu Norma sekeluarga walaupun hanya dengan RM10. Sesiapa yang ingin menyumbang, boleh ambil details dibawah.

cimb

 01070068677528

 Noormawati Mohd Rasif

 Ya Allah, Engkau maha mengetahui. Berikan keluarga ini kekuatan. Berikan ibu ini ketabahan hati untuk melawan dugaanMu. Dan berikan keajaibanMU semoga anak kecil itu kembali tidur lena disisi ibunya. Amin.

Rafiq, aunty pun tak tahu one day Rafiq akan bace entry ini atau tak Rafiq pun tak kenal aunty, dan aunty sendiri tak kenal mama dan papa Rafiq. But, one day when you grow up, u must be a strong person just like your parents. Mesti! Sebab mama dan papa sangat kuat sekarang demi Rafiq (T_____T)

 

a very strong husband...to a strong wife


Semoga Norma dan Talib sekeluarga tabah mengharungi hari-hari mendatang. 

Entry mengenai Norma boleh dibaca di blog kakak iparnya Moon.

Sila lah panjang-panjang kan di FB, tweeter, blog or mana-mana jika anda mahu. Thanks for reading.









bezy gak lah 21/8/11

pada hari ne gak bezy sesangat...pagi -pagi ada perkerja DBKL nak tukar besi paip dalam bilik air  dan saluran air singki(yg bekang bengkuk tu..)....lama gak dia orang buat....so..kita orang duduk aje lah...sambil rebus ayam kampung salai yg mak bekal masa balik kg ari tu...(punya lah lama)...bila selesai kul 11 lebih..so ita masak terus buat ayam kampung masak berempah campur kacang panjang....ikan kerisi goreng.dan telur dadar....hubby sidai baju(sambungan semalamnya  ampaian penuh).....dan terus gi rumah ida nak beli barang buat kueh raya...sampai rumah ida ..terus gi beli kat bagus..dan gi giant kota damansara...lepas tu gi rumah ida buat kueh Almon Landon.(hubby pun tolong sama)sampai kul 6.30 baru balik..letihnya...masak nasi....sambil2 tu pasang langsir..berapa kali tukar lah..marah hubby....resikal aje...tak ada beli baru... malam...buat lagi 2 kueh...Almon net dan waffer bercoklat(kueh taram-taram)...so kul 12 baru setel..TQ kat hubby dan kak diana.....kasihan ..letih ...dah siap ita tinggalkan..kepala dah pening sesanggat...hubby lah yg kemaskan semua ..dan basuh semua peralatan..Tq abg..sayang abang....muahhhhhh...








hari ne arisya 1 tahun 3 bulan...






hari ne 22/8/11 genap anak mama 1 tahun 3 bulan...seorang budak yg sangat cerdik...paham apa yg kita cakap...atau apa yg kita suruh......alhamdulilah sepanjang tahun ne arisya tak pernah demam atau sakit...cuma masalah kulit arisya aje...alhamdulilah..semoga arisya membesar dengan sihat,cerdik pandai..dan sentiasa jadi anak manja mama dan papa...