Followers

Jumaat, 30 September 2011

masakan hari ini ~30/9/11~

ikan ayam masak kari(ke ada nama lain ikan ne hubby yg ckp)

pucuk ubi rebus

ayam goreng

ikan masin

ini aje menu masak pagi tadi~walaupun mak mertua ita ada di rumah,tak nak mernyusahkan tertamu merangkap mak mertua...malam ne nak balik kg hubby di PD,nak hantar mak mertua balik dengan adik ipar...so cuti lah ..

Kemudahan Dalam Menjemput Jodoh


Sahabatku, terkadang tanpa kita sedari, kita sering meminta dan meminta kepada Allah, agar dapat menjemput jodoh yang ideal, yang biasanya dengan berbagai kriteria yang kita minta. Tanpa menyedari kalau diri kita masih banyak memiliki kekurangan dibandingkan dengan kriteria jodoh yang kita minta. Alangkah indahnya, kalau kita meminta kepada Allah, untuk dipertemukan dengan jodoh, yang kita mampu menerimanya. Dan yang penting, jodoh yang terbaik menurut Allah. Kalau sudah memasrahkan diri kepada Allah, lalu kenapa lagi kita masih memiliki kriteria jodoh yang cenderung duniawi?
Sahabatku, mudahkanlah diri kita sendiri dalam menjemput jodoh dengan mengurangi kriteria yang cenderung duniawi. Ambillah kriteria jodoh yang akan memudahkan jalan untuk menggapai redha Allah. Jika kesempatan menjemput sudah datang dan hadir di hadapan kita, maka mudahkanlah saat menerimanya. Setelah itu segerakanlah urusannya. Sahabatku, bila memang ada niat & keinginan sungguh2 untuk menjemput jodohnya maka Allah akan kirimkan jodoh yg terbaik dari sisiNya. Jangan putus asa, tetaplah berikhitiar menjemput jodoh anda & memohon kpd Allah agar diberikan jodoh yg terbaik “Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadaKu tentang AKU, maka (jawablah), bahwa AKU sangat dekat, AKU mengabulkan permohonan orang yang memohon kepadaKU.” (Qs. 2:186)
Wassalam,M. Agus Syafii

(copy dari kawan).. 

aqil di dataran merdeka

papa rajin bawa aqil gi dataran merdeka memalam2..dekat aje dataran ne dengan rumah ita di bangsar..memang cantik lah kan lampu2 di dataran merdeka tu boleh berubah-rubah colournya.....sebenarnya papanya suka tengok tv besar tu ..biasa bila ada perlawanan bola..di dataran ne..peminat2 bola datang tengok..ita malas lah nak ikut..si gendut ne lah peneman papanya...mama dan anak girl duk rumah tengok tv lagi best..tak panas..




gelang HURUF-HURUF....

masa time lunch ita hari2 makan dengan hubby..ada lah org jual2 kat cafe tu...mcm cantik aje ..buat nama ARISYA.... papa pun sama-sama memilih huruf-huruf dan warna..murah aje..Rm 10.balik rumah pakaikan kat arisya..1 hari aje dia pakai..lepas tu arisya cakap ukak-ukak(buka-buka)..dia tak mahu pakai dah..ada lah simpan...boleh ikat kat hp sebenarnya....


Khamis, 29 September 2011

lori milo

semalam petang lori milo ini di hantar kat opis,ita guna alamat opis kat rumah tak ada org nak sing...seronok lah ..ingat nak tebus semua..tapi pihak milo antar surat stok dah abis..ingat bagi aqil lah dia kat suka car...bawa balik tak sabar lah...buka2-rupa2nya untuk perhiasan aje..abis di skrunya..supaya tak bergerak..aqil geram aje....tak boleh nak main..ita ckp simpan lah..lori tu dah kena kunci...lori ni besi lah..barang baik ok lah kan..kasihan kat aqil...






ini lah rupanya lori tu...dia skru siap2....

masakan semalam 28/9/11

ikan tengiri masak taucu

paru goreng bersambal

nasi goreng biasa-biasa(untuk sarapan +kak diana bawa bekal ke sekolah)

paru goreng berjintan

sotong goreng berkicap

sayur goreng sengkuang bersama udang(manis sesanggat)

 ini aje masak semalam banyak sikit coz mak mertua dan adik ipar ada kat rumah

keputusan HKL mak mertua ku

semalam kan mak mertua gi HKL..ini gara-gara doktor hospital seremban yg suruh buat di HKL.mak pun pergi lah semalam dan doktor di HKL..tak nak buat coz dia kata amat merbahaya....mak mertua sakit buah pinggang..biasa di cuci dengan air..so doktor seremban kalut dan sering marah-marah kat mak mertua suruh cuci buah pingang pakai mesin..cos agak tinggi...setelah berbincang dengan doktor HKL..doktor sarankan cuci buah pinggang guna air di rumah..dulu ada doktor seremban datang memeriksa rumah ..sesuai tak nak buat..doktor cakap ok..tapi lain lak citenya kemudian...sebab doktor seremban suruh mak mertua buat kat HKL ialah memasang tiup kat salur darah..(rasanya ita pun tak faham sanggat)..kena cari urat..dan doktor ckp bahaya dan urat mak susah nak cari..so doktor HKL buat surat gi hospital seremban balik..tak ke bangang..sana..sini..ingat senang ke..dah org tua tu tak larat nak jalan..buang masa,buang duit,dan buang tenaga...so kepada bakal2,atau doktor tu fikirlah sesuatu tindakan itu jng lah menyusahkan orang...

Rabu, 28 September 2011

rumah ku jadi sardin dalam tin...versi baru...

semalam mak mertua datang 1 kereta dengan angah ,is3 dia dan adik ipar dia,dan adik izat tasya..so 5 org dan ita nya family 5 org..so jadi 10 orang .rumah ku yg kecil......mertua..datang bertandang,,tak kesah..tapi bila semua datang ..yang menjadi masalah ne time tido..ita duk flat bandaraya 1 bilik ...cuba bayangkan..mcm sardin dalam tin..bergelempangan tido..kasihat lah gak..tetamu datang..nak buat mcm ne.....kalu mak dengan adik ipar ok lagi lah kan......si hubby paling seronok lah..coz semua family ada...ita biasa2 aje....sama aje pepagi kena masak juga cuma kena masak lebih sikit...dulu senang sikit keja..tak payah nak masak pepagi...(menantu hantu lah kata kan)....boleh aje masak..tapi biar lah mak mertua ku yg masak... sekarang mak mertua sering tak sihat.. tengahari ne ada temujanji dengan HKL...ada surat  doktor daripada hospital seremban untuk rujukan hospital kat sini.ita tak dapat nak hantar sebab ita nya cuti tinggal sikit..hubby lah yg bawakan nanti..HKL tak reti sanggat.kalau PPUM boleh lah harap sikit tahu lah selok-belok..harap tak serius penyakit mak mertua...so  hujung minggu ne comform balik kg hubby kat PD..hantar mak mertua balik..so tak jadi lah gi rumah atikah..rumah pengantin baru..

Selasa, 27 September 2011

masakan hari ini ~27/9/11~


pagi tadi buat masak biasa2 aje...yana nak bawa bekal suruh buat nasi goreng dan hubby suruh masak sayur nangka buat rendang,tap ini 1st time buat rendang nagka agak sedap,,dan agak manis bukan bubuh gula mungkin buah nagka tu kot...sepatutnya pakai ikan bilis aje..tapi tak ada so ita bubuh 3 ke 4 ketul ayam yg di potong kecil2...kena apa ada resepi..kekawan cakap kenapa tak ada resepi..ita cakap biasa2 aje ita masak bukan pro pun..so ita buat lah sesikit..tak kan ikan goreng pun nak resepi betul tak..he..he..


nasi goreng udang geragau untuk kak diana bawa sekolah ,aqil dan mama sarapan pagi tadi...
Nasi goreng udang geragau...
bahan-bahannya:

  • nasi lebih semalam
  • segengam udang geragau(basuh dan toskan)
  • 2 biji bawang putih(ditumbuk)
  • 5Biji cili api(ita tak letak aqil x mkn pedas)
  • 1biji telur
  • udang putih
  • garam dan pak aji....
cara-caranya:
tumis bawang dan cili api sampai naik bau..masukan udang geragau..goreng sampai naik bau gak..masukan udang putih kemudian pecahkan telur dan hancurkan,masukan nasi ,garam dan pak aji...gaul-gaulkan..siap..cepat kan...




rendang nangka

Bahan-bahan
  • sedikit ayam, potong ikut suka(sepatutnya bubuh ikan bilis aje-dah abis bubuh lah sedikit ayam)
  • 400 ml pati santan (dari sebiji kelapa)
  • 3 helai daun limau purut, 
  • buah nagka muda(ita beli rm1.00 ..1beg)..~direbus dulu bagi lembut)
  • 2 camca besar kerisik
  • 3 - 5 camca besar cili kisar 
  • 2 camca besar rempah kari daging
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 keping asam gelgugor
  • 2 biji bawang merah-dihiris2
  • 2 ulas bawang putih_dihiris2
  • 2 inci lengkuas*
  • 4 inci halia*
  • 5 batang serai, *
  • 1 batang kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • penumis
Cara-cara
  1. Ayam dicuci bersih dan toskan. Kisar semua bahan2 bertanda (*) hingga lumat, jika menggunakan cili padi, kisar sekali dengan bahan tadi. Satukan bahan2 dengan rempah kari dan cili kisar (jika gunakan cili kisar). Kacau rata dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah ,bawang putih dan penumis,kayu manis bunga lawang  hingga harum dan  masukan cili kering dan serbuk kari, masak hingga terbit minyak,lepas tu masukan bahan yg dikisar(serai,lengkuas,halia)...masak lagi hingga terbit minyak ...Masukkan ayam dan masak hingga ayam kecut. Gunakan api sederhana.
  3. Masuk pati santan,dan nagka yg direbus tadi..biarkan seketika,masukan  asam gelugor dan kerisik. Kacau rata dan masak hingga pekat dan tambah garam,  dan  pak aji secukup rasa  sama). Tambah  daun kunyit, kacau perlahan hingga mesra.(tak suka hiris2 nanti mcm rambut)..
  4. Masak hingga kering tapi masih lembap dan ayam empuk. Kacau sekali sekala untuk mengelakkan bahagian bawah rendang hangus. siap...




ikan selar goreng abiskan dalam peti ais

JOM TAMBAH FOLLOWER.



Salam semuanya.. hari ni nak join segmen by LULU CALDINA iaitu segmen Jom Tambah Follower.. 
Jom join ramai-ramai..

hadiah besday daripada biro sosial & kebudayaan MQA (semalam)

besday ita dah bekurun dah ..hari jadi kejadiannya pada 26/8..tapi... hadiahnya semalam dapat ..apa kes?..apa-apa pun..TQ lah biro sosial & kebudayaan MQA..best dapat buku..boleh tukar2 dengan kekawan lain ..suka ayat2 kat penanda buku

"Awan bearak ceria tiada titisan hujan,
pohon melambai tanda sokongan,
Ku susuri perjalanan bertemankan senyuman,
Di hari lahirmu sahabat,
Dedaun berguguran,
Membuktikan kedewasaan,
Walau tanpa madah dan hadiah,
namun cukup untuk mu.......
Sekadar ucapan......Selamat Hari Lahir,Iringan doa dihulur,
Bersyukur kepadanya,Atas nikmat usia.....best kan..kak ita suka,suka..


 ...nak komen sikit lah kak ita dah tak duduk bahagian pentadbiran dah 3 tahun dah..kak ita kat bahagian Audit Institusi.

                                                                                                                 



ini dia buku dia
tajuk:Buat jangan tak buat....(buat apa jangan tanya belum baca ok)
                               penulisnya:Dr.Hm Tuah Iskandar al-haj....
bila nak start baca...belum ada mood lagi..buku motivasi ..tu .....lambat lah sikit nak baca..kalu novel..satu hari abis dah..he..he..jangan  marah ya biro....

alhamdulilah....................

pagi tadi datang-datang aje..tengok2 jumlah follower sudah ke angka 500 ..seronoknya...dulu memang tak  pernah buat pun ruangan followers ne..coz anggap blog ne mcm diary lah kekonon nya tak nak bagi orang baca...walaupun blog ne dah lama lah juga..tapi ita tak lah reti sanggat bahagian IT ne...lepas jiran depan ne (mas)..duk ajak join segmen En.Ben...baru lah terbuka minda ne..menjelajah blogger-bologger di alam maya ne...kalu tak buka macam tak syok aje..biasa dulu baca  blog kawan opis aje..sekarang berkembang lah sikit...di sebabkan ita rasa seronok hari ini ita nak bagi sedikit gift kepada followers no yg 500..yg gambar senyum tu..kawan acu..ke apa? ...kalu baca ne bagi nama dan alamat ya...saja aje..org lain berpuluh ribu..ita baru aje 500..tetap bersyukur kerana sudi singgah blog yg tak seberapa ne..sudi bagi komen..dan sembang-sembang kat ruangan chat tu...terima kasih kepada semua blogger..harap kunjung lah selalu ya....


P/S:kwn acu kak ita masih tak dapat e-mel tu..boleh e-melkan kat facebook kak ita tak...sorry..

menu malam semalam 26/9/11

paru goreng berempah(senang aje..pakai jintan ditumbuk dengan halia,dan bawang putih,garam,kunyit serbuk dan pak aji...)

sambal ayam aje..

ikan masin

Isnin, 26 September 2011

masakan semalam 25/9/11

sotong goreng tepung



dan sayur petola goreng....itu aje masak semalam..lambat coz tunggu hubby balik daripada pasar...

sabtu yg bezy 24/9/11

pada hari sabtu 24/9/11-lepas masak ajak hubby gi rumah ida kota damansara,so gi lah ajak ida sekali...rancangan asal nak gi tesco aje..beli lah barang dapur dan barang anak...pempes dry wee wee murah lah masa ita beli tu harga dia Rm32.berapa sen tak ingat dan dapat free tisu basah 1(yg kecil)..jadi ita rembat 2 bag aje...tak ada bujet....so anak gi main gemes lah kat situ..lepas tu ida ajak gi rumah suraiti muslina buat open house..dengan pakai t-shite aje gi lah rumah su dalam kul 4 juga lah..sedapnya su masak,ada laksa(sedap sanggat kuah pekat gila),lemang,rendang ayam,pulut kuning,mee kari penuh dengan udang besar2.dan macam2 lah dan gi rumah kak ana sebelah rumah aje...yg geram nya yana dan adam merayap entah kemana..jenuh cari..sampai kita org duk tunggu kat bawah..lasak betul lah....malamnya lepak kedai buger ida..dapat buger free dan terus antar ida balik rumah dia..

ini kat tesco..


ini kat bawah tunggu yana dan adam merayap kat mana entah....

ini belah malam dalam keta..kat kedai buger....letihnya lah....

kak diana suka makan ne....

ini menu ita masak hari kahmis rasanya..masa ita cuti makcik tak ada..mula2 buat mee sezeling....pakai cendawan itam tu tapi yg fresh punya sedap gak lah....lepas tu kak diana minta di buat kan sepegeti...kebetulan semua bahan ada..cuma daging cincang tak ada..daging lembu tu ita cincang sendiri..tak berapa nak halus lah ..kak diana makan ingan 3-4 mangkuk rasanya...kak diana suka rupanya..papa tak minat sanggat....


Jumaat, 23 September 2011

geram VS kasihan...

kenapa tajuk nya geram?......

geram dengan makcik pengasuh anak ita ne..dah lah  ita ambil cuti semalam coz dia ada rawatan hospital..dah lah cuti(tinggal nyawa2 ikan aje).. ita abis cuti ita sebab makcik tu selalu ada temujanji dengan hospital..yang geram nya boleh dia cakap doktor ckp tak boleh buat semalam..kena tunda bulan 11 nanti..siap call ita tanya boleh tak ambil cuti lagi bulan 11 nanti..nak ita cakap apa boleh kan aje...lah..kalu ita ckp tak boleh sapa pulak yg nak jaga anak ita nanti sama gak lah kan...

kenapa kasihan?

kekadang terlintas lah kat hati ne nak cari pengasuh lain..tapi tak sampai hati..coz dah lama mak cik ne mengasuh...dari  kak diana umur 4 tahun hingga arisya..rumah dia bersih,makan ok,jaga anak baik,anak-anak ita jarang sakit.. ...anak2 pun suka pergi kat rumah dia masa gi hantar..siap bey-bey kat mama dan papa dia...kalu mengasuh tak ok mesti anak menanggis-menanggis...kasihan kat makcik ne dah tua umur dalam lingkungan 65 tahun..dah tua,suami dah meninggal...jaga anak ita dapat lah tambah pendapatan dia....dia hanya jaga anak ita aje.....bila ita bagi duit mengasuh tu terpancar kegembiraan ..tu yg kasihan kat dia...bila bersalaman(bila raya) tu siap peluk2 menanggis2..mcm peluk mak sendiri lah pulak sebak...so kak ita dalam dilema sekarang...walaupun geram makcik selalu mintak cuti kat ita...tapi kasihan...

Rabu, 21 September 2011

cerita anak2 ita...

ini yg paling kenit arisya..banyak org cakap comel sesanggat tang mata dan hidung...mcm anak arab...baru 1 tahun 4 bulan pada esok pagi 22/9/11..ne anak papa..coz manja dengan papa..nak berkepit aje kalu tido..mesti papa peluk erat dan lena..tetap kena bedung lagi walaupun beby tua dah(suka mengaru muka)... ..lasak sesanggat suka buli abg aqil,tak reti duduk diam...suka sanggat tersenyum..nampak cute sesanggt..cepat baran..kalu marah merajuk..dan lambat sikit nak cool balik...ringan mulut nak bercakap..banyak dah yg boleh arisya sebut..dan jelas lah...tak ajar cakap pelat...tak reti takut pun...buat lah apa pun dia tetap tergelak2...




bersama abg aqil 

bersama papa..serupa ke?..semua ckp rupa papa cuma arisya cerah..

ini aqil darwisy  yg gendut..tetap anak yg mama sayang..dengar cakap mama....baik ,penyanyang, tak lasak,tak reti nak buat org atau adik...paham...dah 3 tahun ...bulan 8 ari tu...dah tak pakai pempes langsung..malam pun tak pakai..setakat ne ok tak kencing dah..cuma malam mama bagi susu sebelum tido..bagi gi tandas dulu..tengah malam tak bagi susu,pepagi baru bagi susu...sekarang ajar aqil basuh sendiri bila buang air besar,penakut sesanggat..adakah normal ke tak?coz sesanggat takut dengan banyak benda...ramai org cakap dah sekolah ke?..nampak mcm tinggi kot...suka mkn nasi goreng,dan kicap aje..makanan yg nampak merah2 ..aqil akan cakap pedas...aqil agak manja dengan mama dia...coz dia biasa ckp papa syg adik aje...aqil sayang mama....bila kita beli kereta mainan..tak kira lah kecil ke besar..aqil pandai ambil hati akan ucap terima kasih berulang kali dan ckp sayang mama,lagi satu bila lepas mandi dah jadi rutin aqil(dia sendiri yg buat,mama tak ajar) mesti aqil akan peluk ita ,dan ckp sayanggggggggggggg..mama sambil cium...




ini kasut kudin..yg aqil suka nak pakai..kasut ben 10,bila ita tengok best 10..salah eja ke?..

ini baju kegemaran aqil..pantang kering nak pakai...

ini yg sulung kak diana..lasak tetap sama..manja melantun2 walaupun dah tua....letih nak cakap..tak pernah paham...kasut ,setokin,baju sekolah,tudung sekolah,bila balik sekolah tak reti nak sidai ke gantung ke? bersepah2...tapi penyang..kekadang bergaduh gak suka menyakat adik2....kekadang suka melawan gak..tak suka pakai baju perempuan...tapi menyanyi semua lagu dia boleh hafal..mengaji lagi walaupun dah kahtam aI-quran sebelum hari jadi diana 27/6 tu..kekadang ustazah suruh ajar budak kecil2...

Selasa, 20 September 2011

masakan hari ini 20/9/11~malas nya menu~

di sebabkan semalam kemaskan barang basah yg dibeli di NSK terus simpan tempat beku..dan ita lupa nak kuarkan..so pagi ne masak yg tak beku lah ......
                                                                                   telor masak kicap



sayur petola campur soun dan tahu ikan...

sambal ikan bilis petai

in aje masak pagi tadi...

mee goreng kak diana bawa sekolah..ari ne...

menu malam semalam 19/9/11

balik daripada PD..gi NSK kucai ,jalam kelang lama beli lauk untuk masak hari hari..so..malam nya sebab letih masak ini aje..kueh teow

ini ayam gril dengan sos black peper...kak  hubby bagi ..hubby tolong panaskan aje...