Followers

Isnin, 31 Oktober 2011

masakan hari ini ~4/10/11~

sepegeti kak diana bawa bekal ke sekolah..

ini yg kat rumah nya..kejap lagi kakak diana balik abis lah tu..

kari daging (fiza jiran sebelah bagi)..ita oter sikit...

ayam goreng halia

ini aje masakan hari ini...

masakan semalam 30/10/11


pagi untuk sarapan buat nasi goreng aje...

ini menu tengahari mee kari tapi tak cukup bahan...

layannnnnnnnnn.......aje....

ne pic bawa anak -anak dan ida jejalan kat kat dataran merdeka..ada pesta buku kanak-kanak..tapi tak gi kang mahu semua nak...lagi pun dah nak tutup dah petang...sebenar nak tunjuk seluar arisya ada ekor ..ita rasa cute dan comel sesanggat..bukan nya ada maksud apa..beli kat kawan opis jual..ramai yg beli..tapi hubby marah ..beli mcm tu..ita ckp tak payah pikir mcm tu...bila arisya jalan ..semua org suka..







masakan hari sabtu 29/11/11

pagi sarapan ita buat nasi lemak,sambil ikan bilis  goreng dan telur dadar aje..ne menu tengahari..biasa2 aje...
tahu sumbat hubby mintak buatkan...


kerang rebus hubby suka dia buat sendiri...

sambal ikan kerisi

ini aje masaknya..sempoi2 aje...

Jumaat, 28 Oktober 2011

masakan hari ini ~28/10/11~

setelah lama mak ita bercuti memasak... hari ini start balik,malas betul nak masak..tapi kena gak masak kan...layan aje lah lauk yg tak seberapa ne masak pagi tadi...
ikan ayam masak karicampur tomato

brokoli goreng campur ikan bilis aje...

ikan goreng

ini aje masak pagi tadi..kak diana masih bercuti..suruh dia beli nasi lemak untuk sarapan pagi..mama ne tak tahu nak masak apa lagi..he..he

Tazkirah Jumaat : Berdoalah utk org tua kita


Rassulullah SAW pernah bersabda :
" setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak kira
masih hidup @ telah tiada )".......... nescaya pintu rezekimu akan terbuka
buat kamu...

Berdasarkan Hadith Nabi SAW :
" Tidak akan terputus rezeki seseorang ANAK  selagi dia tidak meninggalkan
doa kepada kedua orang tua nya dalam sehari"

Huraian hadith:
- jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup
mahupun yang sudah tiada )
- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus2 berdoa
kepada kedua ibu bapa (hidup atau mati)
- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah SWT
- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. ....tadah tangan dan
Bayangkan wajah kedua orang tua kita , termasuk guru2 Kita dan mereka2 Yang
banyak menolong kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)
- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki
Oleh Allah SWT.

Kesimpulannya:
- Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris..... .. . Cuma jangan lupa
Doakan ibu bapa kita setiap hari
- Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita
Dapat dari Allah (e..g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..)
InsyaAllah
Berusaha dan bertawakal.. ...insyallah ,
- rezeki itu bukan kerana ada sijil SPM,
STPM, IJAZAH dsb nya.....tapi dengan hati yang tulus ikhlas dan doa kita
untuk ibu dan bapa kita.....Mari kita Cuba . Allahhuakhbar. .

Bila2 masa kita boleh angkat tangan dan berdoa untuk kedua orang tua kita,
waktu bangun pagi, dipejabat, waktu makan siang, pagi, petang, siang atau
malam, dimana saja, (tidak termasuk diwaktu solat lima waktu)

Caranya : 'YA ALLAH YA TUHANKU, ampunkan lah dosa2 kedua orang tua ku,
berkatilah kedua mereka itu, sihatkan lah mereka, murahkan lah rezeki
mereka, panjangkan lah usia mereka, jauhilah sebarang bahaya, Dan lindungi
lah mereka, Aminn yarabillialamin. ..." (Doa ini untuk orang tua kamu yang
masih hidup)

Untuk yang sudah meninggal :  "YA ALLAH YA TUHANKU, ampuni lah segala dosa2
orang tuaku, tempatkanlah bapaku / Ibuku ditempat orang2 yang beriman.
Wassalam,




Khamis, 27 Oktober 2011

x mood...

ari ne tak ada mood..sesanggat..jiwa tengah kacau sekarang...sedih pilu..semua ada...(bukan gaduh dengan hubby ya...)...gerammmmmmmmm.....bercampul gaul semua...ya allah...berikan aku kesabaran....semoga aku terus ........amin...

Selasa, 25 Oktober 2011

cuti memasak...

sejak ita berkursus pada hari jumaat sampai sekarang ita cuti memasak,memandangkan kak ipar (kak hubby)dan family dia  ada di rumah  untuk bercuti,so ita pun cuti lah memasak, dia nak masak dan jaga anak-anak ita.so tak ada lah post-post masakan, terpaksa lah beli makan, mahal juga makan kat luar ne...1 hari makan dekat nak rm 20 gak lah untuk hubby dan ita...sarapan dan makan tengahari...lepas ne kena masak gak..bila kak ipar nak balik esok..tapi seronok gak dapat cuti macam ne...he..he...TQ kak lang....

Isnin, 24 Oktober 2011

Kursus Team Building Siri 2 Felda Residence Tekam,Jerantut Pahang 21/10 /11 - 23/10/11








ini dalam gua..ita tak masuk pun...



ini tengah ikat nak buat rakit...berpeluh-peluh...

ini ita 1org aje tak naik lift jeket tak muat dan ita tak reti berenang lak tu..sebenarnya banyak lintah..besar-besar lak tu..geli-geli..


kumpulan ita Angerik Bird..tetap kelas....best-best  dia org ne  dan spoting terdiri dari semua gred jawatan...



kaki kita org...


ini semua staf MQA bersama jurulatih Tekam

in i kumpulan ita bersama jurulatih...


fuuuuuhhhhh........

lambaian haji~falsafah di sebalik ibadah. 19/10/11

ceramah ne sanggat-sanggat menarik ya..oleh ustaz Azlan abdul jalil..tak bosan..banyak tayangan video,contoh-contoh ,dan fakta2..yg ita  tertarik......bila ustaz menunjukan molekul2 di dalam air,kalu kita bercakap baik, baca ayat suci, bercakap yang positif,molukul tu akan cantik macam belian,kalu sebaliknya molukul pun tak menjadi...so ustaz menerangkan badan kita hampir 80% air (ne tak berapa pasti)..boleh rujuk kat pic body tu...macam tu kita..bila bercakap baik,bercakap positif kita pun jadi positif lah ..kalu sebaliknya jadi tak baik lah...serupa juga kalu kita cakap benda yg negitif kat anak-anak kita,macam bodoh,degil,macam tu dia akan jadi...dan macam jadi doa lah..kalu sebut hari2..rosak lah anak tu..seram gak dengar ..tapi itu fakta lah..dan ita percaya...


ini kawan opis yg di test lah kalu kita cakap benda baik kita menjadi kuat,dan kalu cakap benda yg tak baik kita jadi lesu dan lemah....


umi semanggat buat...