Followers

Jumaat, 31 Ogos 2012

cite 11 tahun dulu


Asalamuaikum…masa duduk-duduk mengemas barang untuk perpindahan tingkat ita jumpa nota yang ita buat tentang pengalaman bersalinkan si kak NUR ADRIDIANA 11  tahun lepas,kelakar lah pulak…so ita ingin abadikan di dalam blog kesayangan ita ne…dah bagi kak yana baca,jadi toucing dia….so ita buat lah..tapi ita tak pandai nak bercerita..so ita ikut aje yg ita buat 11 tahun dulu…

Pada pukul 5 pagi,pada 27hb-Jun-2011,aku sakit perut,sekejap sakit,sekejap tidak.Aku masih bercuti sehingga 28hb(doctor bagi mc seminggu akibat terjatuh di dalam bilik air ketika aku membasuh bilik air yang kotor)
Pada pagi tu aku cakap pada ida(adik ita) dan rakan-rakan serumah tentang sakit ku itu,semua perihatin dan risau meninggalkan aku di rumah,aku suruh mereka pergi juga ke pejabat,dan aku tak suka nak menyusahkan orang.selepas semua pergi ke pejabat,aku bersiap dan tanpa sarapan pagi aku,seperti biasa mengunakan pengakutan awam,menunggu bas untuk ke PPUM,walaupun temujanji yang akan datang ada keesokan harinya.
Di dalam bus seperti biasa aku berdiri.seperti biasa orang gemuk macam aku ne tak Nampak macam orang mengandung pun,mana ada orang nak kasi duduk,sampai di PPUM,kena menapak pulak tu,sampai PPUM ambil no,seperti biasa lah kan ramai,staff nurse bertanyakan aku sakit macam mana,dan menyarankan aku masuk wad.aku berkata mahu berjumpa doctor dulu,kak nurse tu kata tu tanda-tanda nak bersalin,mana lah aku tahu bukan ada pengalaman pun kan.Bila sampai giliran aku di panggil lebih kurang pukul 11.30 pagi,doctor telak seluk dan terkejut kerana dah buka 5cm,dan terus menyuruh aku masuk wad.Di dalam wad doctor memecahkan air ketuban aku,terasa panas dan agak belendir,aku tak Nampak.lepas tu doctor pasang alat nak cek denyutan jantung anak dan kena tunggu bukaan 10cm,lepas doctor memecahkan air ketuban Tu ya ALLAH ,sakitnya.Aku tak boleh tahan, menahan sakit pengembangan dan pengucupan Rahim.mula-mula tak sakit,makin lama makin sakit dan sangat sakit.Emak cakap kalu tanda darah tu sakit.tertiba aku menjadi sedih kerana baru aku tahu bertapa susahnya emak melahirkan aku.Aku asyik teringat kan emak dan ALLAH ,aku baca surah-surah yang aku ingat,aku tak boleh tahan .setiap kali aku rasa sakit sangat aku akan menarik besi dan aku tak ada tenaga dah,aku rasa lemah sangat.dah lah tak makan dan minum dari pagi,bila doctor cek aku cuba mintak ubat tahan sakit,sampai ke sudah tak bagi.lepas tu aku minta buat pembedahan kerana dah tak larat dan sakit sangat dan badan rasa tak bertenaga.Doktor cakap aku ok dan boleh bersalin secara normal,aku takut aku tak larat nak teran dan takut sangat beby kena vakum,dan aku dengar pelbagai bunyi jeritan dari bilik-bilik bersalin lain.
Doktor cek lagi tapi bari 8cm,doctor tak bagi teran,tapi aku rasa macam nak terberak aku tak kira,aku teran juga,doctor sudah pun bersiap sedia.Doktor mengajar aku teran panjang-panjang dan dagu rapat pada leher.Doktor suruh aku teran panjang-panjang coz dah Nampak kepala beby,aku teran tapi pendek,lepas tu aku teran panjang dan sekuat hati dan aku boleh rasa beby keluar,macam kita pegang ikan keli,licin aje.
Tiga kali aku teran,beby keluar dan aku mendengar tangisan dan doctor letak beby di atas perut dan bertanyakan beby apa?aku tengok dan cakap beby girl,syukur-syukur ALHAMDULILAH aku dan beby selamat.Pada pukul 6.08 petang 27hb.Jun.2001 bersamaan  5 Rabiulakhir. dan beby 3.4kg.lega rasa dan doctor menjahit yg terkoyak..syukur sesangat ALLAH mempermudahan.Ini Pengalaman baru bagi aku yang pertama kali melahirkan anak,aku rasa aku sangat tabah ,aku menghadapinya seorang diri,tanpa kehadiran seorang suami disisi,(suami dulu sakit )tak makan dari pagi hingga ke petang,Aku bersyukur ke hadrat ilahi kerana memberi aku anak perempuan yang comel yang aku namakan NUR ADRIDIANA ,ramai kawan opis yang datang melawat aku di PPUM,walaupun sehari aku di PPUM ,duit yang aku dapat untuk beby sebanyak Rm 450.yang hadir,kak rose,kak zira,kak zai,kak anis,Pn.Maizan,kak maimon,Shahriwati,nor kecil,siti nor,Maizatul hima ,Zakiah ,Pn.Mas ,En.razak,Mior,masrini,Norida,Rohaidah,lin dan midun.wak dan isteri,en.Ishak,zura,Norazian,fiza bidin,nadia ,lan dan ida,dan along…

(pasti ramai yang akan tertanya-tanya citenya panjang sangat..tapi tu kisah lalu,dugaan buat ita sangat lah besar..itu dugaan ALLAH dan ita redha..ita pernah memegang status ibu tunggal)...

Khamis, 30 Ogos 2012

cite hp kak diana

Hp...penting sangat ke untuk bebudak sebaya yana ne,kalot sangat lah nak beli hp.kak diana cakap duit raya tahun ne...nak beli hp.ita cakap tak payah lah..sekolah bukan boleh pun bawa  hp pun...akhirnya duit raya kak diana yang berusaha semasa hari raya dapat lah Rm 165,dan papa tambah sikit dapat lah hp ne...duit raya  adik dapat lah rm 110 seorang dan ita masukan dalam akaun tabung haji,dan kasihan kat yana juga ita masukan juga Rm 50 kat kak diana...sekarang hari-hari dengan hp....kak..kak..sangup dia berusaha..dulu pernah belikan dia..murahnya..lepas tu bagi kat arwah mak mertua....tel mak dah rosak....








Selasa, 28 Ogos 2012

hari raya VS besday AQIL & ITA nya sekali ~25/8/12~

ita balik kampung hubby hari jumaat 24/8/12,malam tu kak lang dah belanja makan tomyam dan makan sate kajang di PD.pagi sabtu buat makan-makan ajak mak mertua kak ipar mona sekeluarga makan tengahari di rumah,lepas tu ada kejutan buat besday aqil dan ita kek nya kek burung tu..yg di sukai oleh semua orang..yang seronoknya aqil lah kan..masa arisya warna merah aqilnya biru...malamnya pula angah belanja makan pizza hut dan belanja durian musang king dan D24,memang terbaik lah..aqil tak makan pizza,tang durian bagi aje kat dia,lepas makan terus tido puas dia makan..terima kasih lah kat family belah hubby,alhamduliah syukurtq kepada yg wish di FB juga.....amin atas segalanya...














Mandi manda & membakor di pantai puteri Melaka~23/8/12~

Pada 23/8/12 ajak along membakar dekat rumahnya ,coz rumah along dekat dengan laut dalam 10 minit aje.ingat nak beli kek nak sambut besday aqil,tapi tak jumpa lah kek nya..so bawa lah mandi manda dan bakar aje lah kan,along bawak daging kambing,kuah asam,kita org bawa ayam ,ikan caru,sotong,kerang,dan sosej,mangga muda,nasi dan sayur pucuk cemperai...sedapnya...belah malamnya pulak yang lelakinya gi memancing,kita orang tido,kul 4 pagi,dia org balik terus balik kampung..mengantuk tau...ikan satu pun tak dapat...penat aje yang dapat...



                           




                                      bebudak kalu dah jumpa air tak ingat dahhhhhhhh.....



                                    antara makanan yang dibakar,hubby ita pun tukang bakar sama juga..
                                    paksu yg datang lambat..gi cari umpan nak memancing malam nanti...



macam mana mainan tak rosak budak tua yang naik..he..he..jang marah ya..


                                cantik sungguh bila nak malam...ne nak nak balik...

Isnin, 27 Ogos 2012

kaum kerabat mak~19/8/12~


saja aje nak masuk blog ne satu-satunya adik mak pak itam Ibrahim yang tinggal,sekarang mak ,pak itam dan nenak aje yg  tinggal..ne sepupu lah kiranya...





                                       ini anak arwah abang ita shafie , kira anak buah ita lah..anak arwah sepasang yang lelaki baju itam sazwan dan yang baju merah ne fika,wan tingkatan 2 dan adiknya 12 tahun.jarang jumpa,coz kak ipar sudah berkahwin lain,jadi kita orang aje lah selalu gi tengok..

Ragam bergambar di pagi raya~19/8/12~ di Melaka

salam semua,hari ne baru start kerja,dan baru buka blog kesayangan ne..rindunya kat semua,ne pic hari raya,ita ada 5 adik -.beradik.abang yang ke 2 dah meninggal dunia,tingal lah 4 orang.along ita mohd.Safian,ita,ida dan paksu Hanif..semua ada tahun ne...









                                     ida adik ita tapi hubby dia balik lewat sikit..dia dengan anak-anak aje...


                                ini family along ita.dulu duk kedah sekarang duk kat melaka dah..
                                   ne adik ita yg last paksu bujang lagi..bila entah...

















Khamis, 16 Ogos 2012

bantulah rakan kita ne ya..tolong lah ya...



     ENTRY NE DAH ITA LEKATKAN GAM UHU ....
   UNTUK ENTRY BARU SCROLL DI BAWAH YA..TQ SEMUA.....

ita baca ne kat blog kawan blogger..ita balik kul 8mlm,ita baca sedih dan menaggis-menaggis begitu besar dugaan untuk alia ne...sampai hubby jemput pun ita teringat dan menaggis lagi...kepada kekawan opis dan kekawan bloger yg baca, sudi lah kiranya membantu....ita akan letak sehingga raya insyaallah...

 
Betapa berat mata memandang..berat lagi bahu yg memikul.Begitu besar ujian dr Allah utk rakan blogger kita iaitu..
Beliau kini memerlukn bantuan insan2 yg baikhati diluar sana utk membantu beliau.Keadaan beliau skrg semakin membimbangkn...
.TERKINI beliau ditahan di wad HUSM
 utk dimasukkan darah setelah tumpah darah.
Keadaan kaki yg semakin hari semakin LEMAH & xmampu utk bergerak..kecuali menggunakn wheelchair/tongkat.
Anak2nya yg masih kecil & amat memerlukan penjagaannya....tp tidak mampu dilakukn dlm keadaan dirinya yg sebegitu.

Ibu tunggal yg punyai 3 org cahayamata...
hidup menumpang kasih syg ibunya yg jg uzur..anxiety disorder & diabetis.Diduga dgn penyakit kronik & diceraikn oleh suami dgn talak 3.

Kisah beliau jg pernah dipaparkn di HARIAN METRO(12/2/2010)..."suami enggan kongsi derita" tulisan Siti Zarinah Sahib
Sempena Ramadhan yg bakal menjelang...samalah kita dgn ikhlas hati membantu Alia Haryanie.Walaupon tidak mampu membantu dgn wang ringgit...doa & usaha memanjangkn kisah beliau ini jg salah satu bentuk bantuan kita utknya.InsyaAllah.
Bagi yg ingin membantu... 

MAYBANK
164034266923 (Haryani Binti Mat Hussin)

Blog beliau:
http://aliaharyanie.blogspot.com/

Semoga Allah,membalas segala kebaikkan yg diberikn.
Aminnn




ita copy kat blog http://azatiesayang.blogspot.com/.sama lah ya..membantu ..sedih ita baca..tolong ya kekawan..tak banyak pun sikit pun boleh kan...

Rabu, 15 Ogos 2012

~SALAMAT HARI RAYA SEMUA~

Di kesempatan ini,ita sekeluarga ingin mengucapkan selamat hari raya  dan  maaf zahir dan batin kepada semua teman-teman sama ada yang ita kenal dan teman bloger di alam maya,hari ini hari last ita berkerja,dan agak sebuk dan minta maaf juga agak kurang menjengah blog kekawan.ita akan berhari raya di kampung ita di Melaka ,dan akan ke kg hubby di PD.jemput lah datang ke rumah mak di melaka....





ini arisya melaram baju raya,tema oren tahun ne..comel tak saya...bukan main lagi..sopan aje..ita tengok...




~WordLess WednesdaY~Fesyen arisya tido...




Selasa, 14 Ogos 2012

layan aje arisya ne...

tak tahu nak cite apa lagi kat blog ne..layan aje budak ne..makan pakai 2 sudu tu...








Jumaat, 10 Ogos 2012

biskut raya maksu musnah~9/8/12~

semalam maksu,adik ipar dah berapa hari menunggu kuih raya iaitu biskut-biskut sebanyak 4 balang,balik aje kena gi ambil kat pejabat pos ,dekat kat rumah tu,bila buka aje kotak tu...punya lah sedih semuanya hancur-hancur dan pecah,dah jadi mcm serbuk,pakai pos laju,punya lah sedihnya adik ipar,terus buka bagi makan,yg bestnya dah taruk kain banyak..,lepas tu pengirim siap bagi kain tudung,telekung,dia sedekah kat adik lah,tasya anak yatim piatu ,ita cakap tak pa lah beli aje lah yang lain....macam mana ya org berniaga online hantar kuih yg org oder....ita tak pernah beli kueh online ne,kalu benda lain tu ..selamat aje...ne tak selamat lah kan...biasa oder kat kekawan atau gi kedai borong aje lagi murah...

Rabu, 8 Ogos 2012

happy birthday AQIL DARWISY 4TH~ 7/8




 semalam 7/8 happy birthday AQIL DARWISY 4TH.....SYUKUR ALHAMDULILAH......mama nak ucap 'SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN BUAT ANAK MAMA AQIL DARWISY...SEMOGA MEMBESAR SEBAGAI ANAK YANG BERJAYA DUNIA DAN AKHIRAT..DAN JADI ABANG YG TERBAIK UNTUK ARISYA ....AMIN....tak buat apa-apa lagi ,bulan puasa,ingat nak buat kat kg nanti meriah sikit..sabar ya Aqil..nak kek mcm arisyanya....

berbuka puasa rumah adik~4/8/12~

salam semua ita baru start keja hari ne..kesihatan tak menizinkan..ne cite berbuka puasa rumah adik ita ,ida di kota damansara,banyaknya makanan,sedap-sedap lak tu..nak pecah perut,ita bawa sup ekor,kueh tepung pelita dan mertabak daging ayam dan lembu,ida masak banyak daging lemak ciliapi,ayam kg goreng,ikan caru bakar sumbat bercili,asparagus goreng campur daging,dadih coklat,udang sambal petai...pehhhhhhhhhh sedap-sedap belaka..Tq makcik....


Khamis, 2 Ogos 2012

berbuka puasa di rumah ita~28/7/12~


Masa ne 28/7/12,along ita kata tak jadi datang,ita pun tak kesah sangat,lagi pun ita demam dan batuk,harapkan tasya ,adik ipar aje yg masak,lepas tu petang nya along kata jadi datang,mak pun nak datang berbuka puasa,cakap dengan ida suruh datang juga,so meriah lah kan ,kita org tak balik kampung mak yang datang K.L berbuka puasa dengan anak-anak,cuma paksu aje yg tak ada,lain semua ada,tasya masak lemak kubis,sambal sotong,ikan goreng,ikan pari bakar,kerang rebus, dan kueh cara dan hubby beli kueh tepung pelita,lepas tu along bawa lauk kari ikan sembilang,lepas tu buat paru coreng bercili ,ida bawa lak kueh-kueh berserta masak pucuk ubi tempoyak, ikan bilis dan temper goreng,otak-otak dan macam-macam lagi lah...along buat jus mangga dan ida beli air soya penuhnya lah dengan makanan,ita tak lalu nak makan..tak makan nasi langung...





Demam dan Batuk terlampau

salam semua...lamanya tak jengah blog ita ne..rindu rasanya..sebenarnya ita batuk dan demam pada hari jumaat lepas 27hb lagi hingga hari ne....semalam baru masuk opis , sibuk pula dengan pepindahan tingkat .dari tingkat 8 ke 6.sakit dan doktor bagi MC untuk hari isnin dan selasa,ita hanya terbaring aje di rumah..dan akhirnya kecundang juga puasa ita,ingat nak puasa penuh tahun ne,tu lah kan kita mampu merancang,4 hari tak puasa.coz batuk terlampau dan doktor tak bagi kerana air kurang.dan doktor suruh minum air yg banyak..semalam dan hari ne badan masih tak sihat dan masih batuk lagi..macam batuk kering dah ita rasa...cuba gak puasa semalam..walaupun tak larat tapi berjaya juga...doktor pun  tak berani sangat nak bagi ubat,cuma penadol dan ubat batuk aje...harap batuk ne cepat sembuh tak larat dah...rasa nak terkencing-kecing bila nak batuk tu...sorry kekawan tak dapat singgah blog kekawan...