cinta hati mama

cinta hati mama

Rabu, 27 Februari 2013

buku tabung haji..


papa buka buka tabung haji untuk ARRYAN....ne kekawan papa di  bank islam ,buat kutipan untuk  arryan ,dapat lah Rm 100,terus papa buka buku tabung haji.alhamdulilah....kat ita ada lah lagi duit orang sedekah kat beby...ingat nak buka buku maybank ..senang pakai maybank2u aje...buku tabung haji aje pun ada juga untuk semua anak...masukan duit raya dalam tabung haji..buku banyak duitnya tak ada..he..he..he..ingat nak tetap juga simpan dalam buku tabung haji juga..mcm akaun maybank...papanya malas nak simpan...




Selasa, 26 Februari 2013

ARRYAN DARWISY genap 1bulan ~18/2/13~

ARRYAN DARWISY genap 1 bulan pada 18/2/13 ari tu,kejap aje dah sebulan..keja arryan asyik tido aje ..kul 4 atau 5 pagi akan bangun minum susu,kekadang terus tido atau ajak sembang sampai subuh...tapi memang tido aje kejanya..pada 19/2/12 bawa gi kelinik bawa rumah untuk suntikan 1 bulan..alhamdulilah tak demam pun...cuba tengok berat arryan dalam bukunya..kejap aje 5kg....
masa lahir berat 3.97kg,
panjang: 50cm...
lilitan kepala 35cm
pada hari ke 20-berat arryan 4.1kg
harap arryan membesar dengan sihat.... amin...syukur







Isnin, 25 Februari 2013

aqil suka~17/2/12~

Pada hari ahad 17/2/13~ita masih dalam pantang lagi,hubby ajak gi rumah kawan dia kawin di Ampang,pergilah makan kenduri,balik tu lalu kat dataran merdeka ada Metro buat apa entah,aqil bukan main suka tengok kereta-kereta yang canggih-canggih...teruja lah dia..bawak juga lah beby sekali...asyik jalan aje...
                                                      ne pic sebelum gi kenduri






ARRYAN DARWISY botak dahhhhhhhhhhhhh....12/2/13

 balik daripada kg tengok kak diana,papa terus nak botakkan ARRYAN dengan maksu tasya,ne 1st time papa botak kan anak yang masih kecil ,aqil dan arisya dulu kakak ipar (kak lang yang botakkan)..ini papa yang buat..kalu dah besar tu papa buat kan...ini rasanya 25 hari...ingat nak botakkan kat kg..tapi papanya buzy memancing...sekarang dah botak dahhhhhhhhhhh arryan...








Ahad, 24 Februari 2013

cuti-cuti CNY-balik kampung jumpa kak diana~8-12/2/13~

cuti CNY  balik kg..nak jumpa si kak diana,sekarang bila berjauhan agak susah lah
rindu sangat kat dia.....ne pic kak diana bersama adik-adiknya..sekarang duk dengan pak long di melaka,memandangkan tahun ne kak diana nak ambil UPSR,kak diana yang beriya-iya nak duduk dengan pak long,abg ita,dia memang agak manja dengan pak long kak diana panggil abah dan kak ipar ,dia panggil mak mishah..harap dapat lihat perubahan ,duduk di melaka...papa..siap gi mancing aje dengan kekawannya...

Khamis, 7 Februari 2013

hadiah untuk aqil -5/2/13~


ne tab cap ayam aje...dah janji....bagi kat aqil..coz dia sangat berminat dengan tab..anak saudara..semua ada tab..so belikan lah..kira hadiah besday yg awal lah mama bagi...harga rm 330..papa belikan kat pertama...-.boleh semua lah call,boleh internet,ada kemera,depan ,belakang..ok lah kot...untuk aqil..buat belajar...mama pun tak reti...bebudak sekarang ne..cerdik lah IT...semoga aqil jaga bebaik...main-main dengan arisya sekali ok....

Rabu, 6 Februari 2013

aqil yg baik


nak cite pasal aqil pulak..sekarang..aqil dah bersekolah.aqil 5th..alhamdulilah..masa 1st time hantar tu..takut juga..aqil kan hati ada taman...gi antar terus seronok....lega lah ita..pukul 10 ,ita balik....bila kul 12masa nak jemput.,cikgu cakap ok..tak menaggis...sekarang senang bangun pagi..panggil aje terus gi mandi..pakai baju sekolah..kekadang ari cuti pun..nak ke sekolah...balik sekolah ..dia akan mandi,buat kerja sekolah ,makan dan terus gi mengaji bersama arisya..nampak sangat lah aqil ne berdikari..masih pelat...tapi rajin tolong mama..kalu sepah,aqil akan  sapu,bila mainan arisya bagi sepah..aqil kutip...aqil siap cakap kak diana(yana duduk melaka) tak ada,aqil tolong mama.suka main games..tengok..papa dan anak bukan main kusyuk lagi.papa. memang tak bagi nya..yang dia main tu adamnya(anak saudaranya)..walaupun kat rumah ada psp,ps2..papanya jarang bagi main..psp..tak dapatnya..papanya kedekut..arisya rajin gaduh..aqil yg selalu menaggis..adik buat..tapi dia tak buat balik..aqil-aqil...mama sayang kat aqil....

Selasa, 5 Februari 2013

happy anniversary izat & ita ~26/1/13~


walaupun dah lepas...nak masukkan dalam blog juga..happy anniversary buat abg..semoga maligai yang dibina sampai ke syurga...hanya makan KFC aje..pemintaan kak diana,dalam pantang makan KFC.hentam aje..bedal..aje.. hadiah yang ...paling  istemewa...yang syg  beri.. kurnian ALLAH.  SYUKUR ALHAMDULILAH.,,.ARRYAN DARWISY

cite kak arisya lah pulak...

hari ini nak cite pasal anak dara ne..arisya sekarang dah jadi kak..bila panggil dia beby,dia marah..dia cakap       arisya lah..kak arisya..sangat sayang kat adiknya..terlalu sayang kat arryan.....akan marah atau akan ikut aje bila ada org dukung adiknya,takut orang ambil.....setakat ne belum pernah nampak dia buat atau pukul...cuma kena perhatikan lah bila dia bersama beby,dia suka picit pipi arryan.sekarang arisya tak pakai pempes ..cuma tido malam aje..bila bawa jalan pun tak pakai pempes..ajar 2 hari aje dah ok...cuma nak basuh berak ,dia tak reti lagi...boleh lah jimat kan..dan arisya juga dah start mengaji umah ustazah...nak antar sekolah tak boleh lagi..baru 2 tahun lebih..arisya dah banyak bercakap paham dan suka membebel...tido masih dengan ita ..bayangkan 1 katil 4 orang..dah lah ita comel..sempit..beby,ita,hubby dan arisya...suruh tido dengan maksunya..tengah malam bila dia terjaga..dia akan naik katil..kekadang takut ita...terkejut...nasib baik tak ada sakit jantung .agak sensitif juga..bila marah akan merajuk,atau pun dia mengadu kat adik dia ..siap cakap adik.mama marah kak...dalam nada sedu ..kelakar lah tengok....harap arisya sentiasa jadi kak yg baik..kalu tido mesti nak dengan adik....kena jarak juga takut....


ini papa ikatkan rambut...

Isnin, 4 Februari 2013

Peengalaman bersalin ARRYAN DARWISY ~18/1/13~ yang agak mengerikan...









Pada 16/1/13,ita ada temujanji last kat hospital,doktor bagi tempoh sampai 18/1/13 aje,pada tarikh ini ita genap 40 minggu usia kandungan ita,jika ita tak bersalin,18/1/13...ita dah kena masuk wad.kena indius lah..ita agak takut sebenarnya,kerana pengalaman bersalin arisya kena indius memang menyakitkan,ita selalu cakap dengan beby minta dia kuar pada 18/1-tu harap ita dah ada jalan dan jangan mama kena indius .masa pagi ita ada turun tanda darah bercampur lendir,ita rasa tanda bersalin.bila sampai hospital ,ita nak kena indius...ita masuk wad pukul 10.30 pagi...ita cakap pagi tadi ada tanda darah,dan doktor cakap kalu dah buka,dia tak masuk kan ubat untuk indius...bila doktor cek..doktor seluk..dah buka 2cm,dan doktor pecahkan air ketuban,terus masuk wad bersalin.bila doktor pasang alat yang kat perut tu yang untuk jantung beby dan kesakitan maknya....ita siap tanya doktor...ita rasa sakit  macam nak meneran,baby..bila doktor masuk pukul 1,ita cakap lah doktor tak nak cek ita ke? bukaan nya..doktor cakap ita baru masuk wad pukul 10.30 pagi,ita suruh juga doktor cek...coz masa arisya dulu pun cepat...doktor pun cek..buka baru 4cm pada pukul 1,dan doktor cakap pukul 2 nanti doktor datang cek lagi...ita di biarkan keseorangan..bila ita rasa macam nak  bersalin..ita tekan button panggil doktor dan nurse tak datang,ita jerit lah doktor,nurse ...saya nak bersalin..kelang kabut lah doktor dan nurse pada masa itu yang tak buat persiapan..siap nak cek lagi...dan siap suruh ita sabar..jangan teran...masa tu 1 orang doktor cina dan seorang nurse melayu..ita tak tahan terus teran tanpa doktor potong bawah ita...agak susah  nak teran,kak nurse tu siap tolak-tolak peha..coz beby dah tersangut dan muka dah biru tersekat....bila beby kuar tak menaggis dan muka dah biru,dan kak nurse tu siap jerit doktor lain tengokkan beby..masa tu ita dah sedih gila..takut  kehilangan beby..ita siap tanya doktor macam mana beby ita..bila doktor lain tanya ita...kulit anak ita..coz kulit  muka anak dan badan lain..muka lebam(gelap) dan badan warna pink.doktor cakap nampak beby ok..tapi kena tunggu doktor pakar kanak-kanark cek beby ita dulu..memang takut sangat masa itu..dan rasa bersalah sangat coz tak larat...nurse yang sama sambut tadi cakap nak tahu bebynya berat berapa..3.97kg..besar tu...pukul 1.40 tengah hari...nasib baik anak ok...ita ucapkan terima kasih kat kak tu tolong ita...keadan dalam wad bersalin ita agak mengerikan coz darah merata tempat ita pun takut tengok..coz ita bersalin cepat sangat dan koyak banyak sangat.berat uri beby pun berat 800gram..besar uri beby...agak ngeri sebenarnya...bila pikir masa bersalin aqil dulu 3.8kg pun doktor suruh oprit..ne 3.97kg ita bersalin normal...memang takut sebenarnya..pengalaman ita bersalin semua berbeza..bila dapat beby memang kulit muka nampak hitam dan lebam,badan warna pink dan mata putih beby berdarah..kerana tersekat lama....memang risau sangat lah kan...bila doktor pakar cek...alhamdulilah sihat...sekarang muka dah merah..dah sama dengan badan...syukur alhamdulilah..TQ ALLAH....

Ahad, 3 Februari 2013

Anak mama ARRYAN DARWISY ~18/1/13~

Nama ne ARRYAN DARWISY papanya yang bagi ada maksudnya..tapi lupa lah nanti lah cari lah..nak panggil pun payah...  panggil rayan dan rian aje...nanti ita cite kan pengalaman bersalin rayyan ya..agak ngeri juga nak cite...  
ini masa lahir
 
 in masa 6 hari rayyan tongkak dagu..memang tembam....

asalamuaikum semua

asalamuaikum semua,rindunya kat blog ita ini.bnyak nak cite...apa-apa pun ita selamat melahirkan beby boy pada 18/1/13-pada hari jumaat pukul 1.40 tengahari.terima kasih pada semua yang mendoakan,melawat ita dan ucapan di FB.dah 16 hari dah...alhamdulilah ..syukur atas kurnian ALLAH