cinta hati mama

cinta hati mama

Khamis, 25 Julai 2013

Tolong LIKE

Assalamualaikum  salam Ramadhan  ... Alhamdulilah ita masuk GA kak kkida..... oleh itu minta jasa baik kekawan bloger di luar sana minta bantuan.. minta bantuan... minta bantuan tolong LIKE klik sini... gambar ini ya.. ajaklah kawan-kawan & saudara-mara anda sekali tau...terima kasih semua....

Rabu, 24 Julai 2013

~WordLess WednesdaY~comel tak arryan....~24/7/13~







Selasa, 23 Julai 2013

QATAR mariiiiiiiiiiiiiii...................







Isnin, 22 Julai 2013

IFTAR RAMADHAN 12, UNTUK GIVEAWAY ANJURAN BLOG 1001RESEPI

salam ramdhan....lama rasanya ita tak join giveaway..tadi buka blog kkida ne..macam best aje terus nak join...suka baca blog kkida ne..best-best dan gambar masakan yg sungguh menyelerakan..dengan peralatan masakan yang jarang ita atau tak pernah ita lihat...so kepada sesiapa yang nak join klik link tu....ita masak tak reti mana..tapi sepanjang ramadhan ne ..lauk pauk semua ita masak..ita rasa puas hati masak untuk hubby dan anak-anak..walaupun penat balik kerja ..bagi ita masak air tangan kita untuk suami dan anak-anak sungguh bermakna..

                                                          sesiapa nak join klik :kkida


                                   jom lah singgah blog kak kkida ne...macam-macam ada..


Pada hari sabtu ita jemput family belah hubby-adik beradik aje...mak dan bapa mertua dah tak ada,so nasi ada lebih banyak nak buang elok lagi....so buat menu macam makan kat kedai tomyam lah....kekonon. semua request aje...oder aje...ita .buat paprit campur,cendawan goreng tepung dan nasi pataya pedas pakai cili kering..(hubby request)...sup tulang tu pun lebih sabtunya ..panaskan..bagi pedas dan tambah limau nipis bagi masam......untuk anaknya  buat nasi goreng cina tak pedas langsung...si aqil nak nasi  bungkus mcm papanya(pataya lah tu)..tapi nak daging buger..dan si arisya nak bubuh ikan bilis macam nasi goreng kampung...dan untuk ita buat nasi goreng cendawan bagi pedas... 3 kali ita goreng nasi...MD tu hubbynya bos sedekah....so rezeki tambahan...bila makan nasi goreng secara automatik semua nak pakai sudu...kelakar pun ada....

                                           ne ita buat paprit campur...sotong,udang,isi ayam dan daging buger..
                                    ini sup tulang bagi pedas dan masam(bubuh limau nipis)...
                                        ini cendawan goreng tepung...
                                      nasi goreng pataya pedas untuk hubby
                                  nasi goreng cendawan pedas untuk itanya
                               
                                  nasi goreng cina tapi bungkus juga untuk aqil dengan daging buger
                                          arisyanya nasi goreng bubuh  ikan bilis mcm nasi goreng kampung
                                      ini rezeki tambahan...
                                 air soya untuk aqil yg suka sangat air soya... permintaan dia..anak 5th  puasa  masih penuh lagi..
                                 aqil ambil kentang ..sikit aje makan...semua MD tu ada sampai sahur td...ita yg bedal..

papa yang sempat jeling kat ita...ambil pic dia...

menu berbuka puasa hari sabtu~20/7/13~(kak long datang buka puasa)..

Pada hari sabtu.20/7/13 .hubby jemput adik beradik nya daripada PD berbuka puasa kat rumah ita,kebetulan along pun baru balik dari Qatar...so ramai lah meriah lah kan...di rumah ita yg kecil kenot tu..along dan anak-anak(5 org)-angah dan isteri dan anak-anak(5 org)-kak lang(1 org) dan tasya(1 org).dan ita dan family (4 org)...semuanya 16 org..tak masuk arryan..kecil lagi..ita masak ayam goreng tepung,kerabu pucuk paku campur kerang dan tauge,ikan masak asam 2 versi,1 ikan tengiri dan 1 lagi ikan ayam-along dariQatar teringgin,sup tulang lupa nak tangkap..coz dalam periuk,lala goreng bercili,sotong goreng kunyit dan telur masin...dan kuih muih dia org beli kat barzar ramadhan..mcm nak pengsan banyak betul dia org beli...air sirap,soya dan nescafe ais dan buah longan 2 kg...lebih semua taupau bagi dia org bawa balik....kecuali telur masin dan sup tulang ada sikit dan nasi putih...



                                          ayam goreng tepung-lauk bebudak
                                   kerabu pucuk paku+tauger+ kerang_along suka sangat siap ratah..
                                         lala goreng bercili
                                        ikan tengiri masak asam.
                                   sotong goreng kunyit
                                    telur masin
                                    ini masak..dalam periuk tu masak asam ikan ayam....
    ini kuih yg dia org bli..roti john panjang 3,kuih tepung pelita.mertabak 4,karipap,pulut,lepat,tepung bungkus,kuih sago,kuih jawa,kuih keria..

 




  ini kak lang -kak izat dah 10th kawin...baru mengandung anak sulong...buat 1 tempat makan lagi atas meja..tak larat dia nak makan bawah..insyaallah bulan 10 bersalin...
           ini along izan duk kat Qatar ikut suaminya kerja di sana..suami dia belum tak ikut sekali..

menu masakan hari jumaat yg sempoi aje...~19/7/13~

balik keja terus masak.buat telur masak kari (permintaan hubby)..ingat nak buat sardin kari...telur masin,ayam goreng dan ikan sambal cili merah...rentung sikit...sate ayam,popia isi otak-otak dan roti john..bos papa bagi...banyak lah jadinya..ALHAMDULILAH....


                                      Ini aje yang ita masak..
                                        ini bos hubby bagi...
                                          hasilnya banyak..
  anak-anak makan yang mama masak..yg bos bagi nak pengsan nak makan....atau tong sampah yg makan...
arisya dan aqil apa benda yg dia org sembang..perut papa yg boroi..abaikan..suka tak pakai baju..

Jumaat, 19 Julai 2013

arryan dan 6 bulan semalam 18/7/13

semalam bawa arryan gi klinik cucuk 6 bulan,dan maknya sekali cucuk perancang keluarga.arryan dah nak merangkak..menirap tu habis dia merayau ....bagi sikit makan...mulakan dengan buah kurma besar rebus dan di blander..yg ne arryan suka..manis kot...buat bubur nasi bubuh isi ikan merah dan sayur yg ne dia mcm tak boleh nak telan...mcm nak buntah..selalu lah tu..dah blender halus sesangat dah....nanti cuba yg lain lak..baru nak ajar makan solid food...berat 7.4kg..sikit aje naiknya....ok juga lah..tak nak besar sangat..nanti tak larat nak dukung...kurus ikut kak arisya kot..ekzema dah tak berapa nak ada..tapi kena terus sapu kan krim dia...



 



                                           ini poss nak merangkak..tapi suka goyang-goyang..depan  ke belakang...tak gerak-gerak...satu tempat aje...