Followers

Rabu, 29 Jun 2016

masakan last-last puasa sebelum balik kampung...

 kari ikan jenahah,paprit ayam,ulam-ulamam pucuk ubi dan jantung pisang,dan sambal belacan

 sup bentol daging,sambal udang,ikan bawal goreng dan bendi goreng
 ne bawa gi hospital serdang melawan angah(abg ipar).

pucuk ubi masak lemak,ikan caru sambal,ikan bawal semlm sweet sower,..


 ikan caru semlm panaskan balik,cendawan goreng campur daging,somtam betik ayam goreng,popia goreng..cekodok..jiran bagi..


 sambal ayam.masak lemak putih sayur bayam,ikan goreng ,masak lemak kerang (jiran bagi)..kuih popia dan cekodok keledek.


 ne buat besday kak diana c/chop,nasi goreng dan ita buat somtam untuk ita mkn..anak-anak tak mkn..papa tak ada..balik pd.

 ne menu selasa tunggu papa balik kl.rendang ayam pencen bersama sayur nangka,ikan kembung goreng,ikan gelama masin,sambal sotong coklat tu..iti aje..


Selasa, 21 Jun 2016

17/6/16-berbuka dan sahur

telur itik masak lemak cili api bersama daun kunyit,kailan ikan masin,sambal udang koci-koci dan ikan kerisi goreng..




buat nasi goreng kampung aje..untuk bersahur..

Isnin, 20 Jun 2016

BLUE CORAL AQUARIUM @ KL TOWER ~18/6/16~

Beli tiket kat gropon..murah..tapi kelakar ciput sangat sekejap aje abis dah..saja aje lah bawa anak jejalan bulan puasa..lepas zohor gi lah....masak siap-siap nanti senang..balik masak nasi aje..dan misi beli baju melayu aqil setel...tinggal kasut aje lagi...














menu berbuka 16-19/6/16~

 ini menu hari sabtu-18/6- sambal ayam,ikan kembung dan telur ikan kari ,sambal belacan ,telur masin,tepung bungkus,cekodok pisang jiran bagi dan buat kueh teow goreng..

 ne menu hari kahmis16/6- rasanya-hujan lebat masa ini ita balik lewat izat masak-pucuk paku masak putih,ikan serdin goreng,sambal sotong dan kueh muih..tq papa -meringankan kerja mama..

 ini menu hari jumaat 17/6--rendang ayam,sotong goreng bersayur,ikan masin,budu dan ulam-ulamam


ini menu 19/6-buat nasi lemak aje-sambal sardin,ikan bilis goreng,paru goreng,telur dadar.nasi goreng dan lemping..

20/6/16-berbuka dan sahur

telur itik masak lemak cili api bersama daun kunyit,kailan ikan masin,sambal udang koci-koci dan ikan kerisi goreng..




buat nasi goreng kampung aje..untuk bersahur..

Khamis, 16 Jun 2016

menu berbuka dan sahur 14 dan 15/6/16

Asalamuaikum semua...ne menu bersahur dan berbuka puasa ita...ita bukan menunjuk ke apa ya..ita nak simpan kat blog ne..senang nak tengok-tengok bila kekeringan idea nak memasak tu aje....selamat berpuas semua...

 ini menu berbuka 14/6-keladi asam pedas rebus,sambal ayam sahur,sayur kacang panjang goreng debgab telur hancur(sahurnya telur hancur),dan paru goreng tepung,kuih karipap,nurget goreng dan kentang berchess.
                                    ne permintaan izat..pernah masak 1 kali.,..izat ckp tak jadi-kali ne dia kata jadi,cuma kurang masin..tq sulaila..atas tunjuk ajar..

   ne menu sahur-ikan tongkol sambal,telur dadar,sambal hitam tie dan ada sikit lebihan paru masa berbuka.
 ini semalamnya menu-15/6- Gulai nagka campur perut lembu,kailan ikan masin,ayam goreng tepung,mee goreng papa buat,ikan tongkol sambal lebih sahurnya..mee hoon-jiran kasi.
            ne menu sahur pagi td-ayam goreng kunyit,sambal sardin tin dan 1ekor ikan masin gelama..itu aje..

Selasa, 14 Jun 2016

kisah anak dara~12/6/16~

ne cite anak dara ita NUR ADRIDIANA-

balik petang dalam pukul 5 lebih-jalan terdengkot-dengkot..ckp dah kenapa kak...dia cakap kali dia terkena gear motor ..tak jatuh motor..dengan motor kawan dia..balik siap dah berbalut..ita pun tak tengok.dia ckp ada unti india tolong cuci dan letak kunyit bagi berhenti darah..

dah nak buka puasa-kawan sekolah diana atihra minta izin ajak yana buka puasa kat rumah dia..dekat aje dengan rumah ita.ita ckp boleh aje..

lepas berbuka rumah atihra-atihra bawa dia balik..ckp dengan ita-makcik kena bawa yana gi hospital..luka dia kena jahit..dia ckp jiran dia nurse ckp kena bawa gi hospital jahit..ita tengok..rasa  nak pitam..takut ita tengok..mengigil-mengigil...mcm nampak tulang jari dia..suruh athira balik..nanti makcik bawa goi hospital...

call papanya izat kebetulan kuar gi kl nak gi beli seliper arryan putus dan dia nak jumpa kawan dia kejap..call,call tak dapat2..wassap tak jwp...yana.papa smpai rumah kul11 mlm..suruh bawa klinik tapi dah tutup..penyudahnya gi PPUM..kena lah yana jahit..banyak juga..lima jahitan rasanya..dan dapat lah mc 2hari....

menu berbuka dan bersahur

 ne menu semalam 13/6- pucuk paku masak lemak cili api,udang kecil sambal,ikan goreng,nugert ayam goreng,cekodok udang geragau dan puding jagung homemade izat (suami ita)..dia memang suka..
                                              homemade puding jagung oleh izat
                               ini menu hari ahad 12/6-nasi arab (kotak tu)..ayam bakar dan laksam

                              buat sendiri laksam ne...

   ne menu hari sabtu 11/6- daging +rebung masak lemak,ikan caru sumbat kelapa..paru goreng.mee goreng daging-lemping kelapa dan kari daging..


                                          menu sahur-kari ayam ,sambal ikan bilis.
 10/6-ne hari jumaat hujan lebat sangat-semua ne di masak oleh suami izat Tq papa kerana meringankan tugas syg-pucuk paku masak lemak cili api campur udang,ikan kembung dan pari goreng,popia daging (frozen ina)-NUGERT DAN KENTANG GORENG DAN SOSblack peper-jiran bagi tq fiza

 sup ayam,telur masin,ikan parang goreng,telur dadar dan sambal kentang -dan papa buat buger daging seorang satu-6 biji lah...



menu bersahur-buger ayam 2keping,telur mata bubuh kicap sambal udang


             ne untuk sahurnya-kueh teow goreng,dan karipap goreng..

                                   untuk sahurnya-ikan bilis goreng garing buat sambal(ica puasa suka mkn ne-ica 6th-belacar puasa-setakat ne penuh lagi-telur goreng dan sambal itam tie..