Followers

Isnin, 20 Jun 2016

BLUE CORAL AQUARIUM @ KL TOWER ~18/6/16~

Beli tiket kat gropon..murah..tapi kelakar ciput sangat sekejap aje abis dah..saja aje lah bawa anak jejalan bulan puasa..lepas zohor gi lah....masak siap-siap nanti senang..balik masak nasi aje..dan misi beli baju melayu aqil setel...tinggal kasut aje lagi...














menu berbuka 16-19/6/16~

 ini menu hari sabtu-18/6- sambal ayam,ikan kembung dan telur ikan kari ,sambal belacan ,telur masin,tepung bungkus,cekodok pisang jiran bagi dan buat kueh teow goreng..

 ne menu hari kahmis16/6- rasanya-hujan lebat masa ini ita balik lewat izat masak-pucuk paku masak putih,ikan serdin goreng,sambal sotong dan kueh muih..tq papa -meringankan kerja mama..

 ini menu hari jumaat 17/6--rendang ayam,sotong goreng bersayur,ikan masin,budu dan ulam-ulamam


ini menu 19/6-buat nasi lemak aje-sambal sardin,ikan bilis goreng,paru goreng,telur dadar.nasi goreng dan lemping..

Khamis, 16 Jun 2016

menu berbuka dan sahur 14 dan 15/6/16

Asalamuaikum semua...ne menu bersahur dan berbuka puasa ita...ita bukan menunjuk ke apa ya..ita nak simpan kat blog ne..senang nak tengok-tengok bila kekeringan idea nak memasak tu aje....selamat berpuas semua...

 ini menu berbuka 14/6-keladi asam pedas rebus,sambal ayam sahur,sayur kacang panjang goreng debgab telur hancur(sahurnya telur hancur),dan paru goreng tepung,kuih karipap,nurget goreng dan kentang berchess.
                                    ne permintaan izat..pernah masak 1 kali.,..izat ckp tak jadi-kali ne dia kata jadi,cuma kurang masin..tq sulaila..atas tunjuk ajar..

   ne menu sahur-ikan tongkol sambal,telur dadar,sambal hitam tie dan ada sikit lebihan paru masa berbuka.
 ini semalamnya menu-15/6- Gulai nagka campur perut lembu,kailan ikan masin,ayam goreng tepung,mee goreng papa buat,ikan tongkol sambal lebih sahurnya..mee hoon-jiran kasi.
            ne menu sahur pagi td-ayam goreng kunyit,sambal sardin tin dan 1ekor ikan masin gelama..itu aje..

Selasa, 14 Jun 2016

kisah anak dara~12/6/16~

ne cite anak dara ita NUR ADRIDIANA-

balik petang dalam pukul 5 lebih-jalan terdengkot-dengkot..ckp dah kenapa kak...dia cakap kali dia terkena gear motor ..tak jatuh motor..dengan motor kawan dia..balik siap dah berbalut..ita pun tak tengok.dia ckp ada unti india tolong cuci dan letak kunyit bagi berhenti darah..

dah nak buka puasa-kawan sekolah diana atihra minta izin ajak yana buka puasa kat rumah dia..dekat aje dengan rumah ita.ita ckp boleh aje..

lepas berbuka rumah atihra-atihra bawa dia balik..ckp dengan ita-makcik kena bawa yana gi hospital..luka dia kena jahit..dia ckp jiran dia nurse ckp kena bawa gi hospital jahit..ita tengok..rasa  nak pitam..takut ita tengok..mengigil-mengigil...mcm nampak tulang jari dia..suruh athira balik..nanti makcik bawa goi hospital...

call papanya izat kebetulan kuar gi kl nak gi beli seliper arryan putus dan dia nak jumpa kawan dia kejap..call,call tak dapat2..wassap tak jwp...yana.papa smpai rumah kul11 mlm..suruh bawa klinik tapi dah tutup..penyudahnya gi PPUM..kena lah yana jahit..banyak juga..lima jahitan rasanya..dan dapat lah mc 2hari....

menu berbuka dan bersahur

 ne menu semalam 13/6- pucuk paku masak lemak cili api,udang kecil sambal,ikan goreng,nugert ayam goreng,cekodok udang geragau dan puding jagung homemade izat (suami ita)..dia memang suka..
                                              homemade puding jagung oleh izat
                               ini menu hari ahad 12/6-nasi arab (kotak tu)..ayam bakar dan laksam

                              buat sendiri laksam ne...

   ne menu hari sabtu 11/6- daging +rebung masak lemak,ikan caru sumbat kelapa..paru goreng.mee goreng daging-lemping kelapa dan kari daging..


                                          menu sahur-kari ayam ,sambal ikan bilis.
 10/6-ne hari jumaat hujan lebat sangat-semua ne di masak oleh suami izat Tq papa kerana meringankan tugas syg-pucuk paku masak lemak cili api campur udang,ikan kembung dan pari goreng,popia daging (frozen ina)-NUGERT DAN KENTANG GORENG DAN SOSblack peper-jiran bagi tq fiza

 sup ayam,telur masin,ikan parang goreng,telur dadar dan sambal kentang -dan papa buat buger daging seorang satu-6 biji lah...



menu bersahur-buger ayam 2keping,telur mata bubuh kicap sambal udang


             ne untuk sahurnya-kueh teow goreng,dan karipap goreng..

                                   untuk sahurnya-ikan bilis goreng garing buat sambal(ica puasa suka mkn ne-ica 6th-belacar puasa-setakat ne penuh lagi-telur goreng dan sambal itam tie..

Khamis, 9 Jun 2016

masakan hari ~ menu berbuka dan sahur 7/6- 8/6/16

Asalamuaikum semua...ne menu bersahur dan berbuka puasa ita...ita bukan menunjuk ke apa ya..ita nak simpan kat blog ne..senang nak tengok-tengok bila kekeringan idea nak memasak tu aje....selamat berpuas semua...
      ikan sardin sambal,telur dadar ,ikan bilis goreng dengan bawang dan 1ekor ikan gelama.
                  ikan caru dan pari bakar,kuah asam,kangkong goreng belacan,sup tulang,papa beli mertabak,rojak dan nasi kerabu..dan air sirap buah kabung...

ini semalamnya menu~8/6/16

 buat sup cendawan tiran,sawi + daging, 1/2 ekor ayam bakar(pakai magie pan aje)..paru goreng berlada.papa buat onder-onder dan roti john.dan jiran bagi popia sosej berchess...

             air tangan suami..papa buat sedap onder-onder gula melaka dan roto john 6 keping....A-Z papa yg buat..mak tak tolong pun..tq papa.siap boleh sedekah kan kat jiran-jiran..banyak sangat...






ini menu sahur ~9/6/16


malas nak masak nasi buat kueh tiow basak udang dan goreng karipap frozen aje..ita just minum air kosong aje..anak-anak dan suami aje yang bersahur...