Followers

Khamis, 27 Disember 2012

cite semalam~26/12/12~

semalam memang ita cuti..coz nak daftarkan aqil sekolah tadika kat rumah ,mula-mula ingat tak bawa dia..lepas tu terpaksa ambil aqil kat rumah pengasuh coz nak ukur baju tadikanya..saiz paling besar XXL,siap bayar sekali RM 205.50...sekolah biasa-biasa aje tu...aqil tahun depan 5th..lepas tu ita ada temujanji hospital...ada scan...alhamdulilah ita dah nak masuk 37 minggu..beby sihat ,kepala dah kat bawah..bebynya berat 3.1kg...conform boy.....semua nampak normal..harap semua berjalan dengan baik hingga ita bersalin nanti...insyaAllah

cerita balik kg~ 21-25/12/12

balik kg pada hari jumaat memandangkan ita dapat mc masa gi chek-up,so ita balik lah PD dulu, hubby bawa motor tasya,coz nak hantar balik PD tasya sekarang sedang duduk di PD,kereta ita kena bawa lah... sampai nilai hujan sangat lah lebatnya..sampai seremban kaki ita boleh krem...bukan main sakit lagi...siap berhenti tepi jalan lagi...lepas hubby antar motor..hubby lah bawa kereta,lepas tu ambil kak diana kat rumah along bawa balik ke rumah mak....siap bagi mak hadiah harijadi mak (awal bagi..coz hari jadi mak 1/1/...coz ita tak balik)-bagi mak baju cotton vietnam dan buat kad berupa pic raya yang ita edit dan buat ucapan sekali..itu aje yang mampu)..semoga mak sentiasa sihat dan sentiasa dalam rahmat ALLAH..amin...

balik rumah mak malam..duk sampai hari isnin..nak gi beli buku sekolah yana..beli buka sekolah yana.semuanya RM 165,bagi along untuk yuran Rm 200,dan duit basikal RM 60.semuanya RM 425.sekejap aje kan...baru kak yana...tu pun sedik juga ita nak balik sambil peluk kak diana..masa nak balik k.l..sedih lah kan..hubby siap gi memancing dengan along kat laut..dapat ikan pari..siap kak ipar buat asam pedas..sedapppppppppp..tapi ita tak makan ikan pari..hubby memang hantu pancing....sama juga dengan along..tak kira lah is3 ne tengah mengandung....

Khamis, 20 Disember 2012

happy besday dania & izad (19/12/12)

semalam di adakan majlis hari jadi anak ida,anak saudara ita lah kan,memandangkan ari minggu ne semua ada rancangan lain, ita nak balik kg uruskan kak diana bersekolah di melaka...so ida buat lah semalam izadnya besday 17/12 dan danianya besday hari ne 20/12...buat BBQ kat kedai bugernya,ayam dan kambing,ita buat nasi goreng aje,air dan kek,sempoi aje, kek sedapnya tiramisu..sampai tak cukup ..bebudak ne suka pulak...tapi meriahlah..buat BBQ kat bandar..hadiah tak beli lagi tak tahu lah nak bagi hadiah apa? semoga dania dan izad menjadi anak yang baik dan soleh dan solehah dan sentiasa memberi yang terbaik dalam apa yang di buat ok....

pic seperti biasa tak boleh nak up-load......nanti bila boleh baru lah buat ok...

Isnin, 17 Disember 2012

mandi -manda di i-city shah alam (16/12/12)...






program popular Gempak Santai Harian Metro akan menutup tirai di WaterWorld@i-CityShah Alam pada ...hari ahad, pukul 8.30 pagi ita dan family (tanpa kak diana,) gi rumah ida dan terus gi kat i-city.mak ooooooo ramainya org..free lah katakan....ita memang suka kumpul kepala harian metro  dan tukar..tiket free...sapa tak nak...ne...ida siap bagi kat org lain tiket dia ..coz hubby dia tak ikut..rezeki lah org tu...dapat tiket free ida bagi..ita bawa bekal nasi goreng,ayam goreng tepung dan sosej goreng..dan ida bawa nasi lemak..tapi nak masuk.. tak boleh bawa ya...nak jadi cerita memang pack lah...ita duk jaga aqil dan arisya..aqil ok aje duk main pelampung...buat hal dia aje..si arisya duk suka main geronsol ..takut juga..nanti tergelam dalam air..walaupun airnya tak dalam..so agak penat juga..papa pun duk jaga dan bawa dia jejalan  kat tempat lain...nak jadi kan cerita masa nak balik dalam kul 1,ita nak tukar baju..boleh kan beg baju basah semua..tak tahu kenapa....so kita org balik rumah pakai baju basah..dan tak balik dengan ida...coz ida entah kat mana-mana..sampai rumah dalam kul 2...mandi,makan bekal sendiri,terus tido....hubby cakap main kat i-city tu agak mencabar..berat lebih dari 80kg tak boleh naik...hubby sampai bengkak tangannya coz.jatuh..so berhati-hati lah naik....keselamatan harus di utamakan...ok lah best juga..tapi mainan tak banyak mcm sunway lagoon...terbaikkkkkkkkkk.....


p/s.....sori kekawan..ita tak boleh nak up-load pic ke blog dan nak komen kat blog kekawan pun tak boleh..itu lah masalahnya...tak tahu kenapa...dah nak dekat 3 minggu dah...so...hati panas aje lah....nanti bila dah ok...insyaallah ita jengah lah ya...

Khamis, 13 Disember 2012

stress dahhhhhhhhhhhhh ne....

salam semua...blog ita masih gila lagi dah berapa minggu dah..stressssssssssss

Selasa, 4 Disember 2012

kepastian tapi belum pasti lagi....boy ke girl?????

Entah apa tajuk nak bagi pun tak tahu lah kan..sebelun ne ita ada cerita ,yang ita tak tahu jantina beby..walaupun dah 8 bulan,bila scan kat PPUM semedang tak nampak, kalu anak sulong boleh lah juga buat scan yg mahal-mahal tu kan..ne anak ke 4,tak perlu lah kot... so menjadi tanda tanya lah kan...ita rasa macam boy dan papa cakap girl, so ita tak berapa nak kesah sangat,janji baby sihat dan sempurna ALHAMDULILAH..... pengalaman mengandung untuk semua anak semua lebih kurang sama,tak suka makan masam,makan nasi juga,so memang tak tahu lah kan..tengok perut..mengandung dan tak mengandung sama aje..ramai yg tak tahu kot ita mengandung..coz ita masih boleh pakai baju kurung ita yg besar-besar...masa beli kat  jualan PUREEN baru-baru ne..agak susah nak cari baju beby ...coz tak tahu lah kan..so beli aje yg selamat ...boy atau girl boleh pakai....masa ita mc ari kahmis ari tu 29/11/12,ita pergi klinik penel kat kelinik DR.Nurul bangsar(naik motor).ita minta dia buat scan,bukan nak tahu jantina,tapi nak tahu kedudukannya,masa ita scan di PPUM kaki kat bawah,songsang,..agak risau lah kan..tapi alhamdulilah beby  ita dah pusing..kepala kat bawah....dan yg bestnya nampak dengan jelas jantina...insyallah beby BOY...berat 2.3kg..sihat..dah 34 minggu masa scan tu...tapi kena tunggu juga beby keluar kan baru conform....bermakna ita selang seli lah kan...kak adridiana,aqil dan arisya..so nama lelaki tak ada lagi..papa terlebih seronok dia ingat anak dia girl..so nak tahu nama anak girl dia nak bagi AIRIS IZARA...(masa scan hubby tak ikut coz keja)sampai hari ne hubby ingat ita main-main dengan nya..yg lelaki tak cari pun..so kekawan ada nama yg best-best tak..mula-mula tu nak bubuh huruf awal C dan ada A juga..tapi tak jumpa lah...coz hubby nak nama anaknya ABC, contoh sekarang nama A-AQIL DARWISY. B- BALQIS ARISYA dan ne yg ke 3 nak C -lah kan....so tak tahu.....(ada cadangan)..kalu susah kena cari mcm abg dia juga A dan D...kelakar lah kan hubby ita ne..nama anak semua dia yang bagi..dan ita tak kesah sangat janji maknanya baik....sekarang ne beby tersangat kuat menendang dan mengeras dalam perut ne..sangat aktif....doa kan ita yang terbaik ya....


p/s...sori kekawan..ita susah nak komen kat blog kekawan,akan pusing-pusing,tang komen tu tak kuar-kuar,mcm tu juga nak up-load pic kat blog dan FB pun tak boleh..dah seminggu dah....nak buka pun  blog pun susah......bila dah ok insyallah ita jengok ok..tq semua...

Isnin, 3 Disember 2012

KARNIVAL PELANCONGAN TARIAN CUTI-CUTI 1MALAYSIA 2012~2/12/12~putrajaya


KARNIVAL PELANCONGAN TARIAN CUTI-CUTI 1MALAYSIA 2012

semalam ita dan family gi menyertai tarian cuti-cuti 1 Malaysia,dah 3 tahun ita menyertainya,2tahun kat Dataran Merdeka,tapi tahun ne kat Putrajaya,tapi tak bawa kereta,naik coster MQA aje,senang kan nak packing, menari juga tapi buat sekadar yang mampu..kan kata tak sedar diri lak...nak meletup pun nak menari juga kan...lepas tu dia org gi kat MAHA kat serdang,letih juga...









2.      Kementerian Pelancongan Malaysia (KPL) akan menganjurkan Karnival Pelancongan Tarian Cuti-Cuti 1Malaysia 2012 (TCC1M 2012) pada 2 Disember 2012 jam 8.00 pagi bertempat di Dataran Putrajaya, Presint 3, Putrajaya. Karnival tersebut dijangka akan disempurnakan oleh Y.A.Bhg. Datin Paduka Seri Rosmah Bt Mansor, isteri YAB Perdana Menteri Malaysia. Karnival tersebut merupakan acara tahunan KPL yang menonjolkan produk pelancongan berorientasikan gerak tari masyarakat Malaysia secara riadah yang berkonsepkan 1Malaysia. Tujuan acara ini diadakan adalah untuk memupuk kesedaran masyarakat pelbagai kaum di negara ini terhadap budaya kita yang perlu dihayati bagi mewujudkan masyarakat yang harmoni melalui kebudayaan dan pelancongan dalam merealisasikan konsep 1Malaysia.  Kementerian berharap melalui penganjuran acara seperti ini juga dapat menarik lebih ramai pelancong untuk mempelajari gerak tari ini dan turut sama dalam menjayakan Karnival tersebut kelak.

3.     Persembahan TCC1M yang berdurasi lebih kurang 25 minit merangkumi tarian-tarian seperti berikut 

(1)          Tarian Overture (Malaysia Truly Aisa)
(2)          Tarian Cina (Man Chang Sei)
(3)          Tarian Sabah (Jambatan Tamparuli)
(4)          Tarian India (Paattu Paadavee)
(5)          Tarian Sarawak (Puteri Santubong)
(6)          Tarian Orang Kita (Sewang)
(7)          Tarian Siam
(8)          Tarian Zapin (Zapin Bunga Hutan)
(9)          Tarian 1M4U
(10)         Tarian 1Malaysia
(11)         Tarian VMY 2014
(12)         Tarian Finale (Cuti Cuti Malaysia)

Hari Kanak-Kanak@MQA 2012 dan Pesta buku~30/11/12


saja aje bawa aqil dan arisya sesuka...dapat barang-barang untuk anak-anak,aqil masuk  merwarna,walaupun tak gi sekolah lagi,boleh lah merwarna tak kuar-kuar lah kan...pic seperti biasa tak boleh nak up-load...kak diana ada best juga..dia suka menyanyi,boleh lah kan(masih di melaka)...ne aqil hati ada taman semua dia tak mahu buat...


(ini e-mel yg urussetia bagi-malas nak cite apa..bila pic tak b oleh nak up-load)...

Sukacita dimaklumkan bahawa sempena musim cuti persekolahan, Unit Pusat Sumber Bahagian Pentadbiran akan mengadakan Pesta Buku dan Hari Kanak-Kanak@MQA 2012 seperti ketetapan yang berikut:

Tarikh         :        30 November 2012 (Jumaat)
Masa           :        9.00 pagi hingga 5.00 petang 
Tempat      :        Dewan Utama, Tingkat 12A

3.       Aturcara program adalah seperti berikut:

Pesta Buku
          9.00 pagi – 5.00 petang :        Gerai Jualan Buku

Hari Kanak-Kanak@MQA 2012
          9.00 – 9.15 pagi             :        Senamrobik
          9.15 – 9.30 pagi             :        Minum Pagi
          9.30 – 10.00 pagi           :        Puzzle and Cross Word
          10.00 – 10.30 pagi         :        Singing and Dancing
          10.30 – 11.00 pagi         :        Kuiz Interaktif
          11.00 – 11.45 pagi         :        Puppet Show
          12.00 tengahari             :        Makan Tengahari
          1.00 – 2.00 petang        :        Pertandingan Mewarna
          2.00 – 2.45 petang        :        Tayangan Video
          3.00 – 4.00 petang        :        Bakat Si Cilik
          4.00 – 5.00 petang        :        Penyampaian Hadiah dan Bersurai

Derma darah dan Hari Kesedaran Kesihatan pada 28/11/2012

Pada 28/11/2012-  Kempen Derma darah dan Hari Kesedaran Kesihatan yang di anjurkan oleh biro kebajikan-biro yang ita join lah..tetapi pihak PUSPANITA DAN BAHAGIAN PENTADBIRAN nak bergabung juga,memandangkan ne aktiviti penutup untuk tahun ne dan bagi biro kebajikan untuk tahun ne(tahun last sebelum dibubarkan)..tahniah kat semua yang menjayakan..walaupun dalam masa yang singkat ..semua berjalan dengan lancar dan menepati sasaran..sebelum ne darah yg berjaya dikumpulkan sebanyak 40 lebih aje..tahun ne lebih dari 100 beg.....danTQ  pihak PPUM  ..walaupun penat tapi best..ita tak boleh derma..so minta hubby menyumbangkan darah..banyak hari juga nak up- load gambar tak boleh..geramnya...bila nak masuk tak boleh.....nanti bila dah boleh masuk lah kan...










Selasa, 27 November 2012

Tikar Evamatik & arisya.26/11/12


semalam kawan opis jual tikar ne harga ita rasa murah hanya RM 45.bila ita beli kekawan opis pun oder juga,ramai juga,,kena minta diskaun ne ..kat kawan yg jual ne...he..he..balik aje si arisya ne,cakap ica punya upin ipin....siap bawa gi rumah jiran sebelah siap bentang kat rumah fiza,jiran sebelah sambil lending baik punyaaaaaaaaa....dengan anak fiza..arisya boleh angkat sendiri..mula-mula tunjuk lah kat fiza,fiza kata pun murah..bawa masuk rumah ita balik...lepas tu si arisya ambil bawa balik gi rumah fiza nak main dengan si kenit ne..kelakar lah kan..bagus lah tikar ne...
kalu kekawan berminat ita boleh bagi no tel kawan tu..he..he


Tikar Evamatik COrak Pelbagai kartun
Tikar Evamatik Pelbagai COrak :-

1. Corak Pilihan :- Upin Ipin, Cutie fruity, mickey mouse, BMI dlln
2. Warna Pilihan : Biru, pink, ungu, hijau dlln bergantung kepada jenis tikar
3. Kenapa harus beli tikar ini :-
 i- Ringan dan senang dibawa untuk aktiviti riadah keluarga terutama sekali piknik
 ii-Sesuai untuk semua golongan namun corak kartun sangat diminati kanak2
 iii-Bantu elak sejuk apabila duduk atas lantai simen
 iv-Bantu pembelajaran kanak-kanak terutamanya huruf ABC, binatang2 ,, buah2 an dsb

Jumaat, 23 November 2012

Tazkirah : Menyambut Hari Lahir


Assalammualaikum,

Hukum Menyambut Hari Lahir



Raikanlah harijadi dengan tujuan mensyukuri nikmat Allah, memuhasabah diri dan melahirkan kegembiraan dan kasih-sayang sesama anggota keluarga dan sahabat handai. Di sinilah terbinanya keharusan itu.

Justeru itu, sekiranya kita mahu beroleh keberkatan semasa menyambut ulangtahun kelahiran ataupun perkahwinan wajarlah terlebih dahulu kita memahami dan menghayati syarat-syarat dan adab-adabnya.

Antaranya:

a. Melahirkan rasa syukur dan rasa gembira sebagai tanda mensyukuri nikmat umur yang dikurniakan Allah. Firman Allah: “Dan terhadap nikmat Tuhan-Mu, maka hendaklah kamu menyebut-nyebutkannya (dengan bersyukur).” (Ad-Dhuha: 11).

b. Doa-mendoakan antara satu sama lain, lebih-lebih lagi kepada sambutan harijadi seseorang. Seeloknya kita tukarkan nyanyian “Selamat Hari Jadi” dengan ungkapan yang lebih bermakna, lebih berkat dan indah seperti contohnya, Barakallahu fika (atau “fiki” sekiranya perempuan), tiga kali, dengan menggunakan melodi yang sama. Maksudnya, “semoga Allah memberkati hidupmu”. Ucapan-ucapan doa sebegini lebih dituntut dan dianjurkan oleh syariat Islam.

c. Jamuan adalah sinonim dengan apa jua majlis dan sambutan. Menjamu makan dalam Islam adalah satu bentuk sedekah yang sangat digalakkan. Asalkan tidak membazir. Adalah dianjurkan kita menjemput golongan fakir dan miskin ke majlis kita. Sekiranya ada lebihan makanan, eloklah dibagi-bagikan kepada para tetamu sebagai buah tangan. Selain besar pahalanya, ia boleh menyuburkan lagi rasa kasih-sayang sesama keluarga dan sahabat handai.

d. Mengadakan majlis tazkirah (nasihat) ringkas, ataupun mengalunkan bait-bait nasyid, selawat yang berupa untaian nasihat bagi menghiburkan para jemputan disamping mengingatkan hadirin bahawa umur adalah amanah Allah s.w.t yang akan ditanya di Akhirat kelak. 

e. Memberi hadiah juga adalah amalan yang sinonim dalam sambutan hari-hari sebegini. Amalan memberi hadiah ini juga dianjurkan oleh Islam kerana ia akan menimbulkan kemesraan dan suasana yang penuh mahabbah (kasih sayang). 

Hadiah yang diberikan tak semestinya besar dan mahal, tetapi ia akan menjadi tanda ingatan yang ikhlas, di samping menyumbang ke arah melahirkan masyarakat penyayang. Sabda Nabi s.a.w: “Hadiah-menghadiahlah, kamu akan berkasih-sayang.”

f. Muhasabah diri (koreksi diri) yang perlu dibuat khasnya pada sambutan ulang tahun ini, ialah dengan menginsafi masa atau umur yang telah berlalu. Renungkan, berapa banyakkah kebaikan amal soleh yang telah kita lakukan. Dan renung pula berapa banyak pula maksiat dan dosa yang telah kita lakukan selama ini.

Sekiranya jawapan itu lebih berat kepada kecuaian dan kealpaan, maka mohonlah taubat kepada Allah. Kemudian susuli dengan niat, azam dan perancangan bagaimana untuk mengisi sisa-sisa umur kita yang berbaki ini. Tentunya baki umur kita semakin hari semakin sedikit, bukannya bertambah. Hasil muhasabah diri ini akan menjadikan kita orang yang terus-menerus berhijrah kepada Allah s.w.t.

Selain itu, insan yang menyambut hari jadi itu elok juga pergi menziarahi kedua ibu bapanya (jika tidak lagi tinggal bersama dengan keduanya), kerana merekalah yang merupakan sebab musabab lahirnya dia ke dunia.

BIRO AGAMA MQA

Selasa, 20 November 2012

jom jahanamkan duit poket minggu ne bagi sesiapa nak beli barang beby..he..he 24-25/11/12

Jualan gudang PUREEN memang ita tunggu-tunggu nak beli barang beby,selalu buat setahun tu banyak kali juga,memang ita tunggu hujung tahun ke konon dapat lah tahu beby apa kan..sehingga kini tak tahu...kena juga beli coz ita pun nak masuk 8 bulan dah..dedulu memang murah lah baju-baju beby pureen ne dari RM1-RM 5.lepas tu mandian tu semua RM 5 untuk yang besarnya,sekarang ne baju RM 8. hinggaRM 10.mandian tu pun mahal juga...tapi kali ne tak tahu juga...tapi beli tak banyak kot..coz..dah basuh banyak baju si kak arisya dah 1 tong...harap tak rambang mata lah kan...tapi memang ramai orang,so sisiapa yang ada anak kecil tu tak payah lah bawa,susah nak jalan...

Ahad, 18 November 2012

jurang usia bukan halangan bahagia.


ita baca kat sini..best ada kena mengena dengan ita sikit-sikit beza umur ita dengan hubby 13 tahun,ita 38tahun-(1974) dan hubby 25,(1987)-alhamdulilah bahagia dan semoga kekal lah hendaknya ke hujung nyawa.. Tq abang love u ....amin...
kisah hampis sama,cuma ita bukan andartu tapi janda anak 1,yang ita tertarik dengan hubby 1st time jumpa terus bawa jumpa family dia,masa 1st jumpa juga ita bawa diana(anak ita sekali)..bila berkawan ita tak pernah sembunyikan status ita ..status ita JANDA...dan paling best mak mertua merestui masa 1st jumpa tu lagi..masa tu cuma sekadar kawan-kawan sahaja...maknya melayan ita dan anak dengan baik sekali..org cakap kalu nak kawin kena kawin dengan familynya sekali...walaupun hubby orang yang agak susah ita terima seadanya....susah sama-sama susah ,dan hubby memang terlebih-lebih sayang ita dan anak-anak sekarang....tulah kan jodoh... ALHAMDULILAH SYUKUR..


Posted by Mohd Adha Mohd Zain on Monday, October 22, 2012n  (sini)

JODOH adalah ketentuan daripada Allah, namun kita juga perlu berusaha untuk mencari yang serasi agar hidup kekal bahagia sepanjang hayat.

Tidak mudah untuk memiliki yang berkenan di hati kerana cita rasa manusia boleh berubah mengikut mood dan masa.

Jika ada yang bertahan, itu sesuatu yang membahagiakan dan yang patah di tengah jalan, anggaplah itu sebagai takdir dan tiada jodoh lagi untuk terus bersama. Itu juga ketentuan Allah.

Dalam mencari calon suami atau isteri, banyak dugaan yang dilalui termasuk daripada keluarga, kawan-kawan dan suasana keliling.

Kepada saya, lelaki ini yang menamakan dirinya Majid (bukan nama sebenar) berkongsi cerita tentang pengalamannya mencari calon isteri.

Apa yang terjadi kepada Majid, kita ikuti kisahnya.

"Ketika itu, saya berusia awal 20-an dan merupakan seorang eksekutif di sebuah syarikat telekomunikasi terkenal di ibu kota. Sebagai lelaki, saya merasakan tidak mudah untuk mencari calon isteri. Jika tersalah pilih, yang dirancang tidak menjadi.

"Begitulah permulaan kisah yang ingin saya kongsi dengan anda minggu ini. Kisah tentang jodoh saya.

"Keluarga memberi sepenuh kepercayaan kepada saya memilih calon isteri. Jika saya tiada pilihan, mereka akan menolong untuk mencari calon yang sesuai. Doa adalah senjata yang paling mustajab untuk kita mendapatkan yang terbaik. Ini kerana setiap insan dijadikan berpasangan, itu janji Allah dan setiap kali bersolat, saya bermohon semoga diperkenankan hajat ini.

"Maka takdir telah mempertemukan saya dengan seorang gadis yang lebih berusia daripada saya. Saya senang berkawan dengannya walaupun mendapat tentangan yang cukup hebat daripada kawan-kawan yang kebanyakannya adalah wanita.

"Pelbagai cerita negatif yang saya dengar mengenai gadis pilihan saya itu yang saya kenalkan sebagai Zati (bukan nama sebenar), tetapi saya diamkan sahaja kerana tiada bukti kukuh yang boleh saya percaya kata-kata mereka.

"Saya membuat andaian mereka cemburu dengan saya atau iri hati. Mungkin juga mereka merancang sesuatu. Tetapi mereka harus ingat, ini soal hati dan perasaan.

"Berdiri biar sama tinggi dan duduk biarlah sama rendah, itu yang sepatutnya terjadi supaya serasi dan sedap mata memandang. Itu antara nasihat yang dilontarkan kepada saya ketika sedang minum petang dengan kakak-kakak di pejabat.

"Kakak ingin melihat Majid bahagia dan carilah calon isteri yang sepadan dan muda kerana perempuan akan kelihatan cepat tua.''

"Saya hanya tersenyum dan faham maksudnya, tidak salah untuk kita mendengar nasihat daripada seorang yang lebih berpengalaman.

"Hampir bertahun juga saya cuba untuk menghampiri Zati dengan harapan yang satu, untuk dijadikan calon isteri. Tidak semudah yang disangka kerana pelbagai 'ujian' yang saya hadapi termasuk tekanan daripada kawan-kawan sekeliling yang kesemuanya tidak setuju dengan pilihan saya.

"Mereka kebanyakannya menentang. Kata mereka kami tidak sekufu dan masih ramai lagi yang sesuai untuk disunting. Bagi saya, amat tidak adil jika Zati dihukum kerana saya. Mengapa harus bersandarkan kepada pendapat orang lain jika itu yang terbaik dan diciptakan untuk saya.

"Usia bukan penentu kebahagiaan seseorang dan kekayaan juga bukan tiket untuk mudah mendapat segala yang dihajati, kerana ketentuan itu milik Allah.

"Saya nasihatkan Zati supaya jangan terlalu memikirkan apa yang diperkatakan oleh orang sekeliling. Pedulikan mereka kerana jika dilayan akan bertambah kecoh dan tiada kesudahan.

"Dengan izin Allah segalanya berjalan lancar dan kami akhirnya bertunang dalam suatu majlis yang sederhana. Pelbagai cerita timbul, di samping heboh cerita saya bertunang dengan andartu.

"Itulah hakikatnya. Amat sukar untuk membahagiakan hati orang kerana kebahagiaan itu milik kita dan pemberian daripada Allah yang harus disyukuri.

"Yang paling saya gembira adalah kerana pertunangan kami dipersetujui keluarga dan mendapat restu daripada kedua ibu bapa dan keluarga pada hari pernikahan kami.

"Itu kisah 30 tahun yang lalu. 

Sabtu, 17 November 2012

check-up minggu ke 31(14/11/12)

pada hari rabu,tak bawa kereta,minta hubby hantar gi hospital PPUM.senang sikit..nak packing susah...macam biasa lah check-up kan berat minggu lepas 129kg-boleh turun pulak.. sikit 127.5kg,tekanan darah ok...123 / 63...,jumpa doktor..sangat lah baik dan sangat lah peramahnya..siap cek..tanya nak bersalin normal atau oprit..ita cakap nak cuba normal..doktor cek kata beby ok...dan suruh buat scan lagi 1 bulan-buat temujanji tarikhnya 26/12/12-lepas krismas,jumpa doktor lagi 3 minggu lagi..yg kelakarnya bila mintak time slip...doktor ofer lah nak mc atau time slip..malu lah kan..cakap suka hati doktor lah..so doktor bagi MC..seronok lah kan..cuti terus balik rumah lah....kena jumpa juga pakar pemakanan...doktor cek gula dalam darah lepas 2jam lepas makan..nasib baik ok..5.4 .harap ok..sampai bersalin..sekarang beby suka mengeras..agak senak perut nebila berjalan...

Jumaat, 16 November 2012

cite balik kg Melaka 10 -13hb/11/12-

pada hari sabtu pepagi hubby dah gi pasar siap-siap beli barang dapur dan beli barang untuk persiapan memancing hubby dan kekawan..sebenarnya ita nak ikut balik kg ..Melaka..hubby nak gi memancing di kelong di Merlimau melaka..sambil menyelam minum air lahkan...so hubby janji dengan kekawanya tunggu di tol sungai besi kul 11.30 pagi...gerak lah...kawan hubby 2 biji kereta..sampai melaka dalam kol 2juga lah..jalan punya lah jem...dah pesan dengan mak kat kg suruh masak lebih..kekawan hubby datang nak makan..mak masak,pucuk ubi masak lemak cili api,ayam goreng rempah,ikan goreng,ketam masak manis.sambal belacan,dalca daging beserta sayur terung,lobak,kentang dan cencalok wajib lah kan melaka...kul 3 baru dia org gerak gi merlimau... pada hari ahadnya balik..tengok hasilnya hampeh aje...(ikan gelama yg banyaknya)..hubby suruh kawanya bawa balik aje...
tak banyak aktiviti yang boleh dibuat kebanyakanya hujan..sejuk sikit rumah mak...
~hari isnin gi sekolah kat kg-niat dihati nak masukkan kak diana di asrama desa,coz tahun depan kak diana periksa UPSR..bagi displin sikit...tapi hati ne berbelah bagi..tanyak kak diana dia tak mahu,dia nak duduk dengan maklongnya di melaka,sekolah di sana..mak long nya nak jaga,sekarang ne pun di sana juga..semalam call ita menaggis-menaggis rindu kat si kak..lama juga bercakap..dan kak ipar suruh ita fikirkan suruh dia bersekolah di Melaka....tadi pun kak diana call dan sms bertanyakan beleh ke dia nak sekolah di Melaka....ita jadi serba salah..mcm mana ya....
 Petang isnin 12hb-gi tengok nenek ita dimasukan wad-katanya darah tinggi....keadaannya ok..stabil..orang tua..yg kelakarnya bila aqil panggil nenek nyonyang-(sepatutnya monyang)...
hari selasa balik k.l tanpa si kak diana..dia nak duduk Melaka cuti sekolah ne....rindunya..tak ada kawan nak gaduh...

Sabtu, 10 November 2012

check-up minggu ke 30

semalam 8/11/12 gi PPUM check-up minggu ke 30,timbang berat dari 126.9kg ...naik ke 129kg...ambik kau tekana darah 126/63 ok....lepas tu pergi scan beby..jantina masih tak tahu,masih menyorok..saja aje nak bagi kejutan kan mama dan papanya,papa cakap perempuan dan mama rasa mcm lelaki,tak tahu lah kan..baju kena cari yg dua-dua boleh pakai....berat beby dalam 1.6kg..doktor kata normal,sesuai dengan usia kandungan,cuma kepala di atas,doktor kata normal juga sebab nanti dia akan berpusing,harap-harap berpusing,takut songsang,agak senak perut bila berjalan,minggu depat dah kena check-up seminggu sekali dah.....harap-harap semua berjalan lancar...

Jumaat, 9 November 2012

PEMENANG KUIZ TEKA SILANG KATA AIDIL ADHA

kuiz teka silang kata dianjurkan oleh Biro Agama & Biro sosial & kebudayaan KKMQA,mula-mulanya buat tak tahu coz kena ada selogan untuk adiladha yg lepas..tapi Pn.Annurul pegawai depan kak ita bagi..so buat lah mana lah tahu kan....dan alhamdulilah ..dapat juga walaupun saguhati berupa RM10.jadi lah...mana lah reti bab selogan ne...tahniah kepada 3 org pemenang utama,dan kekawan yg dapat saguhati...



Selasa, 6 November 2012

semalam yang malang 5/11/12

semalam hari yang agak malang buat ita dan hubby,pagi semalam letih lah kan balik kursus ari ahad petang,ari isnin keja..pergi juga lah..pagi tu ..nak kuar agak susah kiri kanan depan belakang kereta,dan nak kuar agak terhad,(duk Flat biasa lah kan..kena tolak-tolak kereta)...masa ita nak kuar tu tak lepas tergesel dengan kereta honda lama,lepas tu tuannya kereta turun nak antar anak dia gi sekolah..ita ckap minta maaf..abang tu serius aje marah lah kot..tak kemek pun cuma bercalar lah kan..dah mengigil lah kan ,tak pernah kena sepanjang bawa kereta.call hubby cite lah ..hubby cakap biasa lah tu duk flat,so bahagian ita setakat itu,bila hubby balik semalam dalam kul 8 malam(naik motor),ita balik kul 5(bawa keta)...ita tengok hubby macam kesakitan,ita risau lah..tanya papa kenapa?..hubby cakap dia terjatuh motor,ita pun cakap lah hati-hati lah sekarang kan musim hujan....lepas tu baru hubby cakap dia terlangar kereta orang dari belakang,dan org tu tak nampak motor dia.lampu kereta  belakang pecah dan pemilik kereta minta ganti rugi Rm 200.so hubby bayar sikit dan esok dia gaji bayar lah  bakinya..tak pasal-pasal lah kan,dan hubby terjatuh terlentang,badan ,pinggang dan pergelangan tangan sakit...agak terkejut bila arisya agak perihatin kat papanya..masa ita sapu minyak panas kat belakang badan hubby,tapi arisya pun sebuk dan cakap ..papa jom gi kenet(kelinik)...papa cakap lak..Papa sakit macam mana nak bawa motor.?lepas tu arisya cakap bawa keta lah....lepas tu papa cakap lagi sapa nak bawa?  arisya jawap..suruh mama lah bawak...tergelak juga lah kan..papa memang susah nak gi hospital atau kelinik..puas arisya ajak papanya..sampai dah ambil kasut nak ajak gi kelinik...aqil dan yana biasa-biasa aje..coz tak ada yg berdarah..cuma jatuh..tapi arisya nampak agak perihatin kat papanya..ita pun jadi hairan juga budak 2th nampak mcm matang lah kan...tapi apa-apa yg belaku alhamdulilah...tak lah teruk mana..so sanggat-sangat bersyukur..

Kursus Breakthrough To Self Confidence Siri 1 (2-4 Nov 2012)


 ita gi Kursus Breakthrough To Self Confidence Siri 1 pada  2-4 Nov 2012 di Suria Resort & Hotel di Janda Baik Pahang.kursus dalam bahasa org puteh..gi aje lah(janji kursus mak cukup).....setiap masa kena cakap org puteh..belasah aje..bukan reti pun..janji kena berani walaupun tak berani mana pun......alhamdulilah kursus yang agak best dan seronok dengan Mrs.Jamilah yang sangat spoting dan bertenaga...rugi sapa yang tak gi...










                                    ne dia Pn.Jamilah-best dan bertenaga tak lah mengantuk..tak sempat nak mengantuk pun..he..he
                              ada sukaneka ita tak join..best ada air terjun...budak lelaki mandi lah kan...

                                    ne tengah buat puzzel..kumpulan 4 yg siap dulu....No.1

Isnin, 5 November 2012

Majlis Ulangtahun MQA ke-5~1/11/2012

Pada Hari kahmis 1/11/12 Genap lah 5th MQA,kejap rasanya ..ita dah berkhidmat pada tahun 2000.dulu MQA di kenali sebagai LEMBAGA AKREDITASI NEGARA(LAN)...HAPPY BESDAY MQA DAN ITA SAYANGGGGGGGGGGG MQA..TEMPAT CARI REZEKIKAN....


                               MENTERI KPT BERUCAP....
                                 MENTERI ,CEO DAN TETAMU VVIP MEMOTONG PULUT KUNING...






Segmen : Follow Sampai Pening

           sapa nak join klick sini:  follow sampai pening

Berblogwalking di blog cik rose cute terjumpa segmen nie terus terasa mau join kikiki...Sesiapa yg mau join jugak klik banner di atas
My followers baru mencecah 866.

Khamis, 1 November 2012

memang hampeh betul lah....

nak cite juga kat sini sebelum ne ada cite kat sini adik arisya,semalam gi lah cek gula kena puasa lepas tu 2 jam kemudian ambil darah lagi...hasil keputusanya memang gerammmmmmmmmm lah tu..puasa tu ok...5.3 aje lepas 2jam jadi 8.3..ambik kau....tinggi tu..tak pasal-pasal kena cucuk jari tangan untuk test gula....padan dengan muka ita lah kan....balik kg raya haji mencekik air gula aje..balik k.l ari isnin dan ari selasa kena buat test minum air gula....sedihhhhhnya lah....

Rabu, 31 Oktober 2012

arisya sekarang..









sekitar cuti raya aidiladha di PD & Melaka 2012




  • Kahmis pukul satu dah boleh balik minta kebenaran balik awal-balik PD,petang along sampai naik flight sampai ke KLIA,anak beranak daripada kedah,tahun ne last lah jumpa kak along coz nak ikut hubby dia menetap di Qattar selama 20 tahun,bersama anak-anaknya sekali.,tapi tak sempat nak hantar ke KLIA pada hari ahad 28/10- coz petang  jumaat nak balik melaka.
  • Jumaat pagi rendang kak lang masak basi sayang sangat ayam banyak lak tu,makan nasi empit,ketupat palas dngan kuah kacang ,dan serunding daging,ayam yg along bawa,pagi tu gi kubur arwah mak dan ayah mertua.petang balik melaka.
  • sabtu rumah pak itam (adik mak satu-satunya)buat korban dan krnduri,mak dan abg along dan kak ipar gi tolong kat surau ada 3ekor lembu org buat korban,mak suruh ita dan ida gi rumah pak itam dulu...petang balik kena uruskan daging,tulang,kaki lembu,perut...letih nak mati..tapi hasilnya best makan sup tapak lembu dan sup keting sodapppppppppp sangat kak ipar buat siap kekawan along datang nak makan...
  • ahad bawa anak dan keluarga gi wonderland themepark & Resort Melaka ita kumpulkan kepala mertro..dapat lah free 10 keping...best lah kan mandi manda ..yang tak bestnya aqil boleh hilang masa nak kuar nak balik..siap papa kena masuk cari..siap ada pengumuman anak hilang..1st aqil hilang ne..dulu arisya....tengah hari kuar dan makcik belanja MD...terus balik rumah coz makcik nak balik K.L...
  • hari  ahad ita balik k.l..letihnya..melaka sanggat-sangat panas lah...tak tahan...



















Rabu, 24 Oktober 2012

salam Aidiladha

ita nak ucapkan salam aidiladha kepada semua umat islam,raya ne balik kg hubby dulu di PD,lepas raya baru balik Melaka.so hati-hati ketika memandu semua....esok masih keja lagi...lepas keja baru balik...

Isnin, 22 Oktober 2012

cite bakal adik arisya



tak da cite yang best pun..arisya hari-hari nak cium atau dengar perut ita,nak tahu beby buat apa,arisya cakap lak kan....bila tanya yang pelik-pelik arisya akan cakap,adik gelak lah,adik tido lah..nampak macam kak yang perihatin dan sayang kat adiknya..harap jadi macam abang aqilnya..sayang sangat kat arisya...saja nak coret kat sini..ita dah mengandung 6 bulan lebih,yang bestnya berat sekitar berat ita juga..berat 12/9/12 ari tu gi cek-up berat naik sikit 126.5kg....dulu 125.7kg..darah tinggi tak pernah ada masa ita mengandung,test gula pada 28/8/12 ok juga... keputusanya masa kena Puasa 5.8 lepas 2jam 7.1,ok lah..so tak perlu jumpa pakar permakanan...bila nak kurus.....  dah..mcm tak ada harapan aje kan....mungkin lepas bersalin kot..he..he..ita dijangka bersalin 18/1/13,harap semua berjalan lancar lah hendaknya...ne 25/10/12 kena minum air gula lagi...ne untuk 28 minggunya lak...kenapa kena minum air gula lagi.?....sebabnya ita obes sanggat so kena minum lagi..gerammmmmmmmmm juga dengan Doktor kat PPUM(Pusat Perubatan Universiti Malaya) ne...ikut kan aje lah...adik beby sangat aktif dalam perut mamanya....selalu sangat mengeras..(mcm tegang lah kan)...jantina beby tak tahu lagi buat ,scan tak nampak masa buat dulu dah 3 kali dah....ne kena buat scan lagi pada 8/11/12,harap nampak..he..he..