Followers

Rabu, 31 Disember 2014

selamat tahun baru 2015-Insyallah

pejam celik-pejam celik dah akhir tahun 2014...sekejap aje rasanya...Penutup bagi 2014.. Dikesempatan ini ita mohon ampun dan maaf.bila tahun baru aje..mesti ada azam kan..apa azam kau orang semua tahun 2015........bagi ita penutup tahun ini banyak yang sedih-sedih belaku....Buat semua mangsa banjir dan terima kasih kepada sukarelawan.. Bertabahlah.. kuatkan semangat..Allah sedang menduga kita...walaupun tengok kat media massa.FB tetap toucing... Moga urusan kalian dipermudahkanlah ...

Jumaat, 19 Disember 2014

SEDEKAH SUBUH...MOGA KITA DAPAT SAMA-SAMA LAKSANAKAN...AMIN

DIPETIK DARI MEMBER FB Shiza Rosleena Sakrani Alhamdulillah..saya akan mulakan sedekah subuh esok hari...lepas ni nk kene didik uyyin dan ajak suami skali sama2 bersedekah..ada lg tong esp kosong tu..boleh buat tabung lg..nak tahu apa tu sedekah subuh...jom kta baca sama2..semoga Allah meluaskan rezeki kita semua.. FADILAT SEDEKAH SUBUH... sememangnya kita hidup ini penuh dengan dugaan, dan banyak perkara yang menjadikan kita stres. masalah kewangan, kerja dan sebagainya. bagi saya ...ingin sekali berkongsi pengalaman agar dapat menjadi salah satu jalan keluar bagi sahabat-sahabat di fb,whatapps sedekah subuh ini telah lama kami (penulis dan group laksanakan) hampir 10 tahun lamanya, cuma baru-baru ini sahaja saya berani berkongsi dengan sahabat kerana sebaiknya amalan disembunyikan. Namun kerana ingin menjadikan perkara ini amal jariah kami, maka saya mewar-warkan di sini. saya terbaca satu hadis hampir 10 tahun lalu tentang, malaikat keluar bersama mentari pagi dan mendoakan mereka yang bersedekah dengan limpahan rezeki dan mendoakan orang yang tidak bersedekah dengan ancaman kemusnahan harta benda dan laknat. Sangat menakutkan ketika saya membaca tulisan tersebut terus saya memulakan sedekah subuh keesokkannya. oleh kerana zaman yang menuntut segala-galanya hendak pantas, maka sukar bagi kita yang bekerja hendak mencari fakir miskin atau anak yatim pada subuh-subuh hari sebagaimana Zainal Abidin (Sydina Ali) melaksanakannya di Madinah. oleh itu, setiap pagi saya memasukkan wang ke dalam sebuah bekas kuih sebaik sahaja sudah solat subuh, dan apabila sampai masa 30 hari atau 40 hari saya akan serahkan kepada kakak saya untuk memasak sarapan pagi untuk diberi kepada anak yatim dan fakir miskin setiap hari. kami memberi makan hampir 30-40 orang fakir miskin sarapan pagi setiap hari sejak 10 tahun yang lalu dan kami telah menemui pelbagai PERISTIWA AJAIB yang tidak mampu saya ceritakan di sini. sejak 4-5 bulan yang lalu saya telah mula menyebarkan amalan ini, dan pada hari Rabu lepas semasa saya di Kuching saya telah memberitahu rakan-rakan ketika makan malam, dan salah seorang dari mereka "pick up" apa yang saya katakan. pada hari Jumaat, dia sibuk mencari saya di pejabat, kerana ingin mengucapkan terima kasih, kerana baru sahaja sekali dia melakukan sedekah subuh ini dia sudah dianugerahkan rezeki, iaitu menantunya mendapat pekerjaan. tadi dia bercerita lagi, claim kerja luarnya sudah diperoleh sedangkan pada kebiasaanya claim akan mengambil masa satu tahun baru dibayar. seorang lagi sahabat menyatakan, "apa yang aku tidak mintak pun dapat, sampai perkara yang aku fikir tak logik pun aku dapat" itulah kata-katanya... seorang sahabat lain, mempunyai anak istimewa, dan anaknya kini sudah boleh bercakap....memanggil namanya IBU...setelah 5 tahun tidak mampu berkata-kata. seorang sahabat lagi berkata, dia berasa sangat tenang, walaupun ada banyak masalah, tuntutan kerja dan sebagainya...tenang setenang-tenangnya. Ini adalah kali ke-10 dia memberikan sedekah selama hampir setahun. CARANYA?...mudah sekali pilihlah WAKTU yang paling AFDHAL....iaitu SELEPAS SUBUH DAN SEBELUM SYURUK..dan masukkanlah tak kira berapa sen/rm ke dalam tabung sedekah subuh itu, semasa hendak memasukkan wang itu berniatlah apa sahaja niat yang baik-baik untuk anda dan keluarga....dan masukkan ke dalam tabung itu sehingga genap sebulan, agihkanlah kepada mana-mana orang/badan yang memerlukan dan teruskan amalan itu seperti biasa. Bagi kumpulan saya, kami menyediakan sarapan pagi untuk anak yatim dan fakir miskin. setiap ahli dalam rumah perlu mempunyai tabung sedekah subuh mereka sendiri, walaupun anak itu berusia 6 bulan... seperkara lagi sekiranya kita out station,tetapi diteruskan dengan memasukkan duit sedekah subuh itu ke dalam wallet kecil atau sampul surat duit raya setiap subuh, selepas balik dari out station pindahkan duit dalam sampul duit raya tadi ke dalam tabung sedekah subuh kita... Credit to : kak Sharifah Fazilah.... Perkongsian dari kak noorul Jom kita sama2 amalkan

Selasa, 16 Disember 2014

i-city shah Alam~13/12/14~

13/12/14~ bawa anak anak dan family adik gi mandi-manda kat I-city Shah Alam,bebudak ne seronok main air lah kan... tiket free ,kumpulkan kepala harian metro,kat opis banyak bos baca harian metro..izat pun memang beli..so kumpul dan tukarkan...jimat lah kan..nak masuk pun mahal anak ramai ne..kena lah fikir jalan yang menjimatkan......so masuk free...boleh lah belanja anak-anak makan sedap sikit kat KFC...(tu aje yang dia org suka)...Tq metro...layan kan aje lah anak-anak...masuk kul 10 pagi -keluar kul 1 lebih.....

Isnin, 15 Disember 2014

family day MQA ~11/12/14~UPM

Family day MQA di ada pada 11/12/14.tahniah kepada urusetia yang berjaya buat family day dalam masa kurang daripada 3 minggu.seronok juga..walaupun letih dengan anak-anak,makanan cukup dan sedap...tak jauh...anak anak paling seronok..walaupun maknya tak dapat cabutan bertuah....cukup lah anak -anak seronok..Alhamdulilah...rezeki anak-anak..arisya menang juara ketogeri A pakaian beragam si cilik, dan tempat ke 2 pertandingan wajah seiras adik-beradik arisya dan arryan..aqil pun menang juga hadiah saguhati ....maknya dapat doorgift powerbank..seronok juga tu..coz ita tak ada lagi powerbank tu...alhamdulilah....

Jumaat, 12 Disember 2014

baju arisya lah pulak....

idea asalnya nak buat pokok kat arisya,lepas tu buah labu....sudahnya tengok dalam gogel LADY BIRD ,mcm cantik aje..so gi lah cari kat old town PJ,beli barang rm19.90.boleh lah daripada nak jahit bagai mcm aqilnya.dah tak sempat lagi berapa ari aje...puas hati juga guna apa yg ada aje..baju dot-dot tu,memang baju arisya,dengan seluar leging...yang penting arisya confiden naik pentas tanpa mamanya kena naik sama..so arisya berjaya ne 1st time buat arisya naik pentas dengan jaya dan arisya 1 org yg naik pentas dan berposing dan akhirnya arisya berjaya....itu yg ita mahu supaya anak tak malu-malu kucing...menang atau kalah tu biasa lah adat pertandingan...

Selasa, 9 Disember 2014

Arryan masuk wad 06/12/14 -08/12/14- PPUM

Masa ne dalam kul 12 lebih..papa sedang duk gunting baju harimau Aqil, dengar Nafas Arryan berbunyi sangat kuat semasa tido....terus papa cakap siap mama, bawa arryan gi PPUM..ita terus siap...bawa arryan ke PPUM kecemasan.sampai PPUM terus doktor cek Arryan.Arryan Ada Masalah Jantung..so ita agak takut juga...jantung nya sangat kuat berdenyut..mcm kita berlari..terus doktor suruh sedut gas....lepas tu buat X-Ray untuk tengok paru-paru Arryan..Paru-paru clear...tapi jantung sangat kencang..dan doktor suruh masuk wad pukul 2.30 pagi...tak pernah masuk wad Si arryan ne...ne lah 1st time....dia tak mahu tidor atas katil tu..sebab semua ada palang besi...banyak pakar kanak-kanak yang datang cek..kata jantung ok..cuma arryan demam..dan sehari doktor surut sedut gas dua kali..sebab salurah pernafasan sempit....tu yg berbunyi-bunyi..letihnya duk hospital jaga arryan..tido atas kerusi..dan arryan tido dengan ita gak..coz dia takut nak tido atas katil beby hospital tu...ari isnin petang baru keluar....arryan kat hospital sampai semua nurse kenal dia..merayap aje dia..harap arryan tak masuk wad lah lagi...

Sabtu, 6 Disember 2014

baju harimau aqil...~06/12/14~papa buat kan...

Mqa mengadakan hari keluarga pada hari kahmis 11/12/14.ita masuk kan aqil dan arisya pertandingan pakaian beragam bertemakan semulajadi.ita memang suka masuk apa-apa pertandingan..saja bagi pendedahan kat anak-anak bersifat berani naik di atas pentas..dulu kak diana pun mcm tu gak..cite nya semulajadi dan papanya terlebih seronok...kita org gi lah cari selimut kat kedai pemborong...selimut harimau... berharga Rm10 aje pada 6/12/14...lepas tu tak reti nak jahit...ambil lah baju renang Aqil dan papanya yang mengunting..sampai lah jahit tanggan semuanya..hand made papa...yg kelakarnya tang ekornya nasib baik sempat siap bertungkus lumus papanya buat...aryan suka pusing-pusingkan...tq papa...dan topi tu beli kat kedai topi bernilai rm11. so total buat baju aqil Rm21. saja...saja buat anak-anak seronok...

Ahad, 16 November 2014

pic makanan

banyak pic membakao sebenarnya..ita terbeli oven.kat rumah ada mikroweaf aje...ari tu tv rosak..ingat nak ambil hutang kat kedai singer,nak ambil 6 bulan aje hutang..bayar diposit rm200.bila fikir-fikir malas nak hutang pulak....nak minta diposit dia tak bagi..kedai tu suruh ambil barang...lepas tu ambil oven rm150. dan seterika berat rm60.tu lah ceritanya...so banyak lah benda bakor aje..he..he...tv beli kat tesco aje rm800.jenama tosiba..jadi lah..dapat tengok sudah...

Sabtu, 8 November 2014

orentasi Aqil di sekolah sek keb bukit bandaraya~8/11/14

pada 8/11/14 bawa aqil orentasi darjah 1..ada 1 keping aje pic aqil jadi lah...ada pereksa untuk tentukan kedudukan kelas..tak tahu lagi...