cinta hati mama

cinta hati mama

Khamis, 19 Oktober 2017

nuget ayam home made -18/10/17- aqil dan ica rajin tolong...











semalam cuti diwali..ajak anak buat nugget ayam....dapat banyak....buat sendiri...bahan dia copy kat bawah ne..apa yg ada lah oregano kering  thyme kering tak ada..tak bubuh pun...nanti boleh buat lagi..


copy kat fb(El Musliha Katiman)

Ini lah hero utama untuk resepi kita.. nama pun nugget ayam kan. Mesti la kena guna ayam

1. Dada ayam 500gm
- buang kulit
- buang tulang kot2 la ada
- bersihkan
3. Sebab sis takde food processor nak hancurkan isi ayam ni.. sis guna alatan secara manual je. Sis cincang guna pisau a.k.a parang kontot. Sis cincang zas.. zas.. zas.. ala2 kungfu sampai lumat dan halus.. sehalus hatiku yg mulus.. eeceewah!
4. Agen pelekat
- roti putih 5 keping
- susu segar 1 gelas
* susu lembu je.. takyah nak ngada2 guna susu kambing atau susu unta. Hihi..
7. Biarkan seketika.. kasi mesra dan kembang
8. Pastu hancur2kan bancuhan roti + susu tadi sampai lumat.. ini lah masa kalau nk lepas geram kita tumbuk2 roti tu sampai lunyai. Tapi sis tak buat macamtu.. sis tumbuk2 manja supaya roti terhibur dgn layanan sis..

9. Inilah bahan perasa
- bawang putih 3 ulas : cincang
- bawang merah 1 biji : cincang
- serbuk lada putih : 1 sudu teh
- baking powder : 1 sudu teh
- garam : 1 sudu teh (sis guna garam bukit)
- oregano kering : 1/2 sudu teh
- thyme kering : 1/2 sudu teh

* takyah buh bahan pengawet/serbuk perasa tiruan/msg/ajinomoto/ajinobasikal/masako atau yg sewaktu dengannya..

11. Uli.. gaul.. buat la apa cara pun.. nak silat ke kuntau ke apa mak nenek teknik asalkan hasilnya sebati.. okey puan-puan..
12. Pastu.. amik loyang atau owang kedah cakap pelengat atau periuk yg boleh diguna utk mengukus.. sapukan minyak masak skit utk elakkan berlakunya tragedi melekat di sana sini.
Ingat tau buh minyak masak.. bukan minyak gamat pulak ya.. hihi gurau je.
13. Sediakan pengukus..
- kukus 25 - 30 minit.
- matikan api
- biarkan sejuk
15. Potonglah ikut suka hati uolss.. nak bentuk bintang ke bentuk doraemon ke.. suka suka uolss la.. sis xmo nak susah2 diri.. sis potong macam kat dalam gambo tu je.. senang!
16. Bahan salutan : ini versi krup2 bukan yg tempura tu.. next time sis akan tunjuk cara buat salutan tempura pulak ya.. insha Allah.
- campuran tepung : t.gandum 2 sudu makan + t.beras 1 sudu makan
- telor ayam
- serbuk roti /bread crumb
17. Kacau telor.. masukkan potongan ayam yg kita kukus tadi dlm telor..
18. Pastu masukkan kat tepung pulak ya puan-puan.
19. Sekali lagi kasi masuk itu ayam masuk ke dalam itu telor satu kali lagi... ammakkkk
20. Now.. masukkan kat serbuk roti.. golek2.. gelek2 ala2 disko dangdut sampai semua serbuk roti menyaluti penuh ayam tu.. tepuk2 manja biar padat hokeyyy..
. Sedia utk disimpan... masuk dalam esbok kat bahagian beku semalaman.

Selasa, 17 Oktober 2017

ALHAMDULILAH...syukur ...17/10/17

Alhamdulilah syukur..ada kawan opis sedekah kat ita dan anak-anak...semoga yg memberi sentiasa di murahkan rezeki..di beri kesihatan yg baik dan dipermudahkan segalanya...jadi toucing ita...Teman-teman di MQA..sentiasa memberi kepada ita...dan hanya ALLAH sahaja dapat membalas nya...aminnnnn...




Isnin, 16 Oktober 2017

barang yg di tunggu dah sampai...16/10/17

ada promo beli lah...2 tu nak bagi kat mak..hadiah hari jadi 1/1- nanti..lama lagi...bkn benda makan nak basi..ya tak?sangat puas hati...





                                         ini pic daripada FB Aini

Jejalan Bajet ~Pusat Sains Negara~15/10/17~

Semalam..tanya kawan Su di FB..dia cakap..masuk sini free..sampai ari ne 16/10- so dengan cergas ajak suami si izat..walaupun laki tak larat ajak gak..coz dekat dengan rumah..pergi mak aii..ramainya org..gi juga lah kan free...saja bagi anak seronok..dulu gi ica kecil lg....masa tu kena bayaran...balik tu arryan nak aiskrim roti kat motor..jual kat jalan Pusat Sains tu...tak belikan pun...mahal dan ramai org...so balik mama belanja Big Max dan Aiskrim MD aje..jadi lah kan...dia orang bukan nak makan buger tu pun...makan kentang goreng cicah dengan airkrim tu...ita pun suka makan mcm tu gak...buger bawa balik dinosor(kak diana hantu buger).... makan..







































hamster ada beby dah....


hamster ida kasi dah ada anak dia...ida cakap kena asingkan bapanya..ita asingkan kat sangkar lain..pepagi tengok..sangkar dia dah terbuka..dah hilang bapanya....anak ada 5 ekor..merah-merah tu..sekrg dah sebulan lebih..anak dia dah banyak bulu...tinggal 4 ekor..sekor dah tak tahu..kena makan atau mati...