cinta hati mama

cinta hati mama

Selasa, 14 November 2017

kenduri rumah mak cit lina~11/11/17



















 selamat Pengantin Baru untuk mak saudara yg kawin kali ke 2, dan anak nya Addin dan pasangan Anis...semoga bahagia hingga ke jannah..Amin....


  • Menu;
  • nasi putih,nasi minyak
  • daging masak kurma
  • perut masak lemak campur nagka
  • sambal ayam goreng
  • pupedom
  • buah jambu asam boi
  • bubur gandum campur jagung
  • mee sup
  • sate ayam dan daging,nasi impet
  • air oren


Jumaat, 27 Oktober 2017

sambutan hari kanak-kanak kat sekolah anak ~27/10/17

Aqil dan Arisya  bawa ini aje sekolah sempena sambutan hari kanak-kanak kat sekolah dia.tak larat ingat nak buat donat comel-comel.tak sempat..bangun pukul 4pagi td.buat mee hoon goreng(2 bungkus) arisya minta buat kan..dan aqil suruh bawa keropok lekor.(mana nak cari )....so mama buat sosej..bersalut tepung aje...taruk tepung + lada Hitam ,celup dengan telur yg dipukul bersama fish sos dan golek-golek dengan serbuk roti...dan goreng...mcm nurget dah rupanya..





n






Selasa, 24 Oktober 2017

bagi comel sikit..21/10/17~tq Boncit PD

balik PD buat ne ..sedih tengok kereta...mcm-mcm hal..walaupun kedai boncit tak mau buat...sebab ramai org buat...akhir nya siap gak walau pun dah nak malam..tq ya..sangat puas hati. walaupun bulan ne gaji lambat lagi..tapi tetap nak buat..nak buat gak..sakit mata dan hati.....biasa kalau cuci pun cari kedai dia..nampak beza tak cik puple ita ne...






anak-anak tolong mama~18/10/17


home made puding karamel roti



home made ais krim vanila oreo






Khamis, 19 Oktober 2017

nuget ayam home made -18/10/17- aqil dan ica rajin tolong...











semalam cuti diwali..ajak anak buat nugget ayam....dapat banyak....buat sendiri...bahan dia copy kat bawah ne..apa yg ada lah oregano kering  thyme kering tak ada..tak bubuh pun...nanti boleh buat lagi..


copy kat fb(El Musliha Katiman)

Ini lah hero utama untuk resepi kita.. nama pun nugget ayam kan. Mesti la kena guna ayam

1. Dada ayam 500gm
- buang kulit
- buang tulang kot2 la ada
- bersihkan
3. Sebab sis takde food processor nak hancurkan isi ayam ni.. sis guna alatan secara manual je. Sis cincang guna pisau a.k.a parang kontot. Sis cincang zas.. zas.. zas.. ala2 kungfu sampai lumat dan halus.. sehalus hatiku yg mulus.. eeceewah!
4. Agen pelekat
- roti putih 5 keping
- susu segar 1 gelas
* susu lembu je.. takyah nak ngada2 guna susu kambing atau susu unta. Hihi..
7. Biarkan seketika.. kasi mesra dan kembang
8. Pastu hancur2kan bancuhan roti + susu tadi sampai lumat.. ini lah masa kalau nk lepas geram kita tumbuk2 roti tu sampai lunyai. Tapi sis tak buat macamtu.. sis tumbuk2 manja supaya roti terhibur dgn layanan sis..

9. Inilah bahan perasa
- bawang putih 3 ulas : cincang
- bawang merah 1 biji : cincang
- serbuk lada putih : 1 sudu teh
- baking powder : 1 sudu teh
- garam : 1 sudu teh (sis guna garam bukit)
- oregano kering : 1/2 sudu teh
- thyme kering : 1/2 sudu teh

* takyah buh bahan pengawet/serbuk perasa tiruan/msg/ajinomoto/ajinobasikal/masako atau yg sewaktu dengannya..

11. Uli.. gaul.. buat la apa cara pun.. nak silat ke kuntau ke apa mak nenek teknik asalkan hasilnya sebati.. okey puan-puan..
12. Pastu.. amik loyang atau owang kedah cakap pelengat atau periuk yg boleh diguna utk mengukus.. sapukan minyak masak skit utk elakkan berlakunya tragedi melekat di sana sini.
Ingat tau buh minyak masak.. bukan minyak gamat pulak ya.. hihi gurau je.
13. Sediakan pengukus..
- kukus 25 - 30 minit.
- matikan api
- biarkan sejuk
15. Potonglah ikut suka hati uolss.. nak bentuk bintang ke bentuk doraemon ke.. suka suka uolss la.. sis xmo nak susah2 diri.. sis potong macam kat dalam gambo tu je.. senang!
16. Bahan salutan : ini versi krup2 bukan yg tempura tu.. next time sis akan tunjuk cara buat salutan tempura pulak ya.. insha Allah.
- campuran tepung : t.gandum 2 sudu makan + t.beras 1 sudu makan
- telor ayam
- serbuk roti /bread crumb
17. Kacau telor.. masukkan potongan ayam yg kita kukus tadi dlm telor..
18. Pastu masukkan kat tepung pulak ya puan-puan.
19. Sekali lagi kasi masuk itu ayam masuk ke dalam itu telor satu kali lagi... ammakkkk
20. Now.. masukkan kat serbuk roti.. golek2.. gelek2 ala2 disko dangdut sampai semua serbuk roti menyaluti penuh ayam tu.. tepuk2 manja biar padat hokeyyy..
. Sedia utk disimpan... masuk dalam esbok kat bahagian beku semalaman.

Selasa, 17 Oktober 2017

ALHAMDULILAH...syukur ...17/10/17

Alhamdulilah syukur..ada kawan opis sedekah kat ita dan anak-anak...semoga yg memberi sentiasa di murahkan rezeki..di beri kesihatan yg baik dan dipermudahkan segalanya...jadi toucing ita...Teman-teman di MQA..sentiasa memberi kepada ita...dan hanya ALLAH sahaja dapat membalas nya...aminnnnn...




Isnin, 16 Oktober 2017

barang yg di tunggu dah sampai...16/10/17

ada promo beli lah...2 tu nak bagi kat mak..hadiah hari jadi 1/1- nanti..lama lagi...bkn benda makan nak basi..ya tak?sangat puas hati...





                                         ini pic daripada FB Aini