Followers

Isnin, 5 Disember 2016

hi tea~GLAM & BOLD~ HILTON 02/12/2016







Khamis, 1 Disember 2016

MPH~MIX VELLEY 01/12/16~

Asalamuikum...bali kerja hari kahmis ajak suami izat gi mix velly jap..dekat dengan rumah..nak ajak gi MPH.cari buku untuk anak-anak buat latihan time cuti sekolah..sebenarnya dapat baucer free MPH  rm25.-masa masuk program sehati sejiwa merdeka tu...so ini lah hasilnya buku untuk aqil,ica dan arryan...semoga berjaya di buat time cuti sekolah ne..untuk si kak diana belajar main guitar...





Rabu, 30 November 2016

Persembahan last nyasid rapuh~ktm~ 27/11/16~











Khamis, 24 November 2016

Majlis Anugerah Cemerlang ~24/11/16








roti gulong sosej berchese- air tangan hubby~






balik daripada keja ..izat makan nasi..lepas tu terus buat ne..ingat nak buat stok frozen..dia cakap buat makan nak tengok bola mlm nanti..bini ne tukang tengok sambil tangkap pic dia..ha..ha..tahu mkn aje...


BAHAN-BAHAN;

10 keping roti gardine
10 batang sosej(izat rebus siap2)
chese-yg di cincang
sedikit tepung gandum di bancuh dengan air-(buat gam)

cara-cara-
 roti tu di canai pakai kayu pencanai-bagi nipis.
lepas tu bubuh sosej + chese dan gulung
lepas tu bubuh gam

siap-lepas tu goreng-siap...

Rabu, 23 November 2016

ALHAMDULILAH ~ Aqil Darwisy 22/11/16

Alhamdulilah syukur Aqil Darwisy masih kekal cermelang kekal no 1. sepanjang ujian tahun satu dan 2 untuk sekolah agama kafa flat Sri Pahang.papa yang pergi semlm..ambil pic aqil 2keping aje...balik semlm mama singgah  kerana majlis belum abis..tengok persembahan..sempat gak jengah2..bkn tak mau gi .24 /11/16-ica nya sekolah lah..apa pun mama tahu aqil boleh buat dan mama tetap sayang aqil.ita tulis di blogne bukan nya nak menunjuk  ke apa.?sekadar tulisan mak yg seronok tengok usaha anak ne..mcm diari ..mana tahu besar nanti aqil baca ne...sekolah kebangsaan ok gak..tapi susah nak dapat mcm ne..perjalanan masih jauh lagi...mama harap aqil kekal fokus dan boleh jadi contoh kat adik arisya dan arryan..











ini keputusan sekolah kebangsaan bukit  Bandaraya Bangsar.Mama tetap bangga dengan aqil ada peningkatan dalam pelajaran.dan aqil dapat naik kelas atas sikit.mama tak tengok sangat no berapa dalam kelas ke apa?.mama tengok peratusan dan subjek mata pelajaran aqil.

Isnin, 21 November 2016

Donat & Cakoi ~semalam 20/11/16~

saja semalam bancuh kan 1/2 kg tepung-semua bahan ada kat rumah..cuma suruh aqil beli yis aje...anak-anak seronok aktiviti bersama..bagi aje....abis meja bertepung-tepung...macam -macam saiz ada..hentam aje lah..janji mereka happy....ita buat sambal sardin 1 tin kecil..makan dengan cakoi yg kak diana buat...donat aqil dan ica buat..donat kecil arryan buat...siap boleh buat frozen ....anak ramai ne buat lagi jimat..dan kenyang nak makan...resepi ambil kat fb..mudah dan insyaallah jadi....














cmna nk wat cakoi yg lembut, gebus, sedap & lazat.. kalah pasar malam.. hihi
Sumber resepi : Fariza Ieza
♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
Bahan2 CAKOI gebus..
🍩1/2kg tepung
🍩 1 bungkus mauripan 11g
🍩 gula 2 sudu besar
🍩 planta 2 sudu besar
🍩 susu pekat 2 sudu besar
🍩 telo 1 biji
🍩 garam 1 sudu camca
♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
Cara buat cakoi gebus
🍩1stly, masuk kn mauripan dlm mangkuk then za buh air.. Air stgh cwan je.. Biarkn dlm 10-15 minit bg dia kembang & buih2
🍩After mauripan dh buih2.. Cepat2 blend telo smpi kembang cantik, then gula & garam kacau kt cawan.. Air 1/2cwn je (air suam tau)
🍩Then amek besen, senang bancuh kt besen sbb mudah nk tau dia dh naik ke blom..(hasil t'akhir nt nmpk laa hehe mcm kat dlm pic tu.. waahhh kembang sebesen u olls )
🍩 dalam besen tu, letak la tepung, planta, susu, bancuhan gula & garam yg dh larut, telo yg sudah siap blend kembang cantik, dan yis, buh la air suam 1/2 cawan dlu... Kalau kurang tmbh air suam sikit2 tau.. Smpi tepung tu jd doh yg lembut jew
🍩Then... Chomel2 kn dia.. Bulatkn doh tu.. Renjis la air sikit kt atas doh tu.. Then tutup rapat2.. Biarkan dlm 2jam (setiap 30 minit bila doh dh mengembang naik gebus tumbuk2 dan bulatkan semula, ulang sehingga cukup 2jam)
** Cukup 2jam... bole la potong cara mcm kat pasar malam tu.. hihi.. potong petak2, pastu potong 2 jgn putus then tarik then masuk kn dlm minyak panas.. hehe.. jd la cakoi, lau nk yg buh inti kacang merah.. bole la buh... kompem meletops sedap u.. doh ni pn sesuai jg utk donut tau... kompem lembut sgt2 hasilnya nanti...
Ok siap! Hehe
SELAMAT MENCUBA KAWAN2... sila share supaya ianya lebih bermanfaat