- BAHAN-BAHAN
- 5 ketul ayam dipotong 2
- 1/2 santan
- 2 biji bawang putih* dihiris
- 1/2 biji bawang besar *dihiris
- sedikit halia *dihiris gak
- 2 sudu kari babas dibancuh dengan air
- 1 senduk cili kering yg di blender
- 1 tangkai daun kari
- 1 potong betik yg keras baru nak mekar2
- sedikit air asam
- garam,aji dan air secukupnya...
- minyak untuk menumis
CARA-CARA MEMBUATNYA;
- panaskan minyak tumiskan bahan yg dihiris dan daun kari hingga garing dan naik bau
- masukan kari dan cili kering hinga pecah minyak (hingga masak)
- masukan santan
- kemudian masukan ayam
- bila ayam dah empuk masukan buah betik
- garam dan aji ,air asam
- siap dah..bagi pekat ..
(penah makan kari org kedah masa gi umah kak ipar dia pakai betik gantikan ubi kentang lagi sedap lah ita rasa..coz betik tu dah manis nak banding dengan kentang yg tak ada rasa tu...he..he)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan