Followers

Rabu, 2 Mac 2011

Ayam Pandan


  BAHAN-BAHAN

  • isi ayam sahaja(dipotong agak memanjang2)
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 batang serai
  • sehiris lengkuas
  • 1 tangkai daun ketumbarnya-hanya  batang dan akarnya(basuh bersih ya)
  •  beberapa helai daun pandan yg muda(biasa dapat yg dalam2 tu warna putih2 )
  • 2 sudu sos tiram
  • 1 sudu gula
  • lada sula (ikut nak pedas masing)
  • garam,dan aji
  • (semua benda diatas diblender..... kecuali ayam)
  • dan perap ayam semalaman(jang tapis ya masukan semuanya)
Dan boleh balut dan pinkan dengan pencokel gigi..tu..biasa kat restoren dia stimkan dulu ayam ne..baru di goreng sekejap wat syarat..tapi ita gorengkan dalam api yg pelahan..bila nak hidang..cabutkan lidi tu..ada yg tercucuk lah....

ita wat sikit aje coz..itu aje isi ayam hubby beli untuk 1ekornya..biasa isi ayam ne  perencah wat goreng mee ke..atau nasi..ne wat ayam pandan..tapi tak kena mkn dengan gulai lemak labu...hubby tak sabar suruh goreng...selamat mencuba...(ne resepi itanya sendiri tak tiru sapa2nya)-masa kerja restoran thai..



                                                                                           
   

1 ulasan:

Ummi Ammar berkata...

thanks for this SYEDAP resepi... bole buat nanti nih bagi hubby makan... hahahaha.... gelak besar sebab happy dapat resepi ayam pandan