Followers

Rabu, 4 Mei 2011

homemade-chicken ball





HOMEMADE- CHICKEN BALL


Bahan-bahan


  • 400 gm isi ayam sahaja(dicincang2 hingga halus)
  • 1 sudu kecil garam (paras rata)
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 60 ml air sejuk atau secukupnya
  • secubit serbuk pak aji jika suka
  • 1 batang kacang panjang di hiris halus2
Cara-cara

  • Masukkan dlm mangkuk isi ayam(ita cincang guna dua pisau halus2),
  •  lada sulah dan garam, kacang panjang gaul hingga rata..
  • Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk gaul hingga sebati dan kenyal
  • .Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil.
  • Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis.
  • Didihkan air, masukkan chicken ball kemudian rebus sehingga chicken  ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat.

(boleh gak di goreng..buat besar sikit..mcm nugert ayam anak ita ckp)..pagi tadi buat besar sikit jadi mcm buger ayam buat kakak bawa sekolah....

Tiada ulasan: