Followers

Rabu, 6 Julai 2011

~Mooka Booko~

(ini ita dapat daripada kawan  opis e-melkan..ada kebenarannya.....)

fikir-fikirkan bersama
kita renung-renungkan bersama
jika satu hari nanti kita mati,

akaun facebook ini hanya kita yang tahu password

hanya kita yang boleh access..

dan

selepas kita mati..

apa yang jadi pada akaun fb kita?

mungkin ada yang akan ucapkan takziah

mungkin ada yang selalu menjenguk bagi mengubat rindu

tetapi..

sedarkah kita

gambar-gambar kita..

akan terus membuatkan kita terseksa di alam kubur?

gambar-gambar yang tidak ditutupi aurat dengan sempurna

macam mana nanti?

lelaki ajnabi terus-terusan tengok

dalam masa yang sama, tiada siapa yang boleh deletekan gambar kita..

walau sudah bertahun-tahun kita mati, gambar itu terus ada..

saham dosa terus meningkat..

macam mana?

pernah terfikir tak?

tudung singkat yang dipakai tu, akan selamatkan kita dalam kubur nanti?

legging dan jeans ketat, boleh selamatkan kita?

baju yang membalut aurat itu, bagaimana?

mungkin kini

kita masih merasa tak sabar nak berkongsi cerita dengan gambar-gambar yang cantik

tempat-tempat yang kita dah lawati di muka bumiNya

tapi di akhirnya nanti..

semua itu tidak akan membawa erti

semuanya hanya tinggal kenangan bagi yang masih hidup

di alam kubur, semua itu tidak sedikit pun boleh menyelamatkan kita

cuba kita renung-renungkan,

saham dosa yang terus meningkat walau setelah ketiadaan kita di muka bumi sehingga hari akhirat

tutupilah auratmu sebelum auratmu ditutupkan

peliharalah dirimu sebelum dirimu dikapankan~

jagalah maruah diri sebagai seorang muslimah

mati itu pasti

persiapkan diri untuk mati itu perlu

moga Allah redha dengan perkongsian ini

amin~

renung-renungkan dan selamat beramal :)

●●●●●●●●Sebar-sebarkan Semoga Bermanfaat ●●●●●●●●

sumber : layar minda

2 ulasan:

Cik Anita berkata...

hurm..

sangat sangat memuhasabah diri.

anitadiana berkata...

ya lah kan cik anita...kak ita pun sama gak...ada kebenaran nya...sama lah...kita...memuhasabah diri....he..he