Followers

Isnin, 10 Oktober 2011

bebola ayam

Bahan-bahan


  • 400 gm isi ayam sahaja(dicincang2 hingga halus)
  • 1 sudu kecil garam (paras rata)
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 60 ml air sejuk atau secukupnya(untuk buat bentuk bebola)
  • secubit serbuk pak aji jika suka
  • 1 batang kacang panjang di hiris halus2(lobak pun boleh)
  • serbuk roti
Cara-cara

  • Masukkan dlm mangkuk isi ayam(ita cincang guna dua pisau halus2),
  •  lada sulah dan garam, kacang panjang gaul hingga rata..
  • Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk gaul hingga sebati dan kenyal
  • .Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil.
  • Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis.
  • masukkan chicken ball  dalam serbuk roti bagi semua chicken  ball tu bersalut..kemudian goreng dengan api yg pelahan ...siap..

2 ulasan:

Cik Anita berkata...

ooohhhhhh~

ada serbuk roti rupanya. Serius Nita betul2 tak tau!

heee :P

anitadiana berkata...

senang aje..tak bubuh serbuk roti pun tak pa....