bebola ayam
Bahan-bahan
- 400 gm isi ayam sahaja(dicincang2 hingga halus)
- 1 sudu kecil garam (paras rata)
- 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
- 3 sudu besar tepung jagung
- 60 ml air sejuk atau secukupnya(untuk buat bentuk bebola)
- secubit serbuk pak aji jika suka
- 1 batang kacang panjang di hiris halus2(lobak pun boleh)
- serbuk roti
Cara-cara
- Masukkan dlm mangkuk isi ayam(ita cincang guna dua pisau halus2),
- lada sulah dan garam, kacang panjang gaul hingga rata..
- Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk gaul hingga sebati dan kenyal
- .Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil.
- Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis.
- masukkan chicken ball dalam serbuk roti bagi semua chicken ball tu bersalut..kemudian goreng dengan api yg pelahan ...siap..
2 ulasan:
ooohhhhhh~
ada serbuk roti rupanya. Serius Nita betul2 tak tau!
heee :P
senang aje..tak bubuh serbuk roti pun tak pa....
Catat Ulasan