cinta hati mama

cinta hati mama

Khamis, 31 Mei 2012

Seminar Bijak Mengurus Wang~Puspanita: De’ Seri Endon, PUSPANITAPURI, Putrajaya

semalam 30/5/12  jadi bidan terjun jadi penyambut tetamu puspanita di putrajaya,sampai putrajaya dah kena buat keja..ok lah kan..ne sebahagian geng opis yg menjadi penyambut tetamu(ambil kat FB juliana)....banyak mak datin lah kan?..mana nak kenal?..panggil puan aje lah...seminar bijak mengurus kan wang ne bagus juga..selama ne banyak kesalahan yg ita buat..satu yg paling ita ingat "Pay you First"-maksudnya bila kita buat bajet bulan ,biasa ita buat bayar hutang dan setelkan bil-bil yg ada..lebih atau kurang baru simpan,dengan "Pay you First"-kita simpan dulu duit ,sikit pun tak pa..RM 100 ke RM200 untuk diri kita dulu ..lepas tu baru buat yg lain..bila di fikirkan duit banyak mana?,naik gaji ke?sama aje....insyallah nak cuba buat bulan 6 ne nanti...


11 ulasan:

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

ok sgt cara gtu..

Zana Adieyza berkata...

zana pernah dgr cara tu masa mula2 masuk keje.. zana amalkan jugak.. tp kadang2 dh simpan then kuarkan balik... x tahan nak simpan lama2.. hahhaha...

mama4A's berkata...

kak ita.. sy pun bersemangat pas balik dr kursus tu! insyaAllah nk try apply kan. :)

anitadiana berkata...

sama-sama lah mencuba ya kekawan..nasihat untuk diri sendiri juga...

Myra Jay berkata...

Betul tu, kita kena manjakan dulu diri kita baru buat benda lain..

Sikit2 simpan lama2 banyak la kan ;)

Gen2Merah berkata...

ya, berbaloi juga cara macam tu kan.. bulan depan kalau gaji, saya nak pay me first... nak simpan dulu rm300 sebelum settel bayar bil lain...

Gen2Merah berkata...

salam kak Anita.. saya mohon share entri akak ini ya..
http://gen2merah.blogspot.com/2012/06/pay-you-first.html

pena rozie berkata...

blh nak cuba ni....

CintaZulaikha berkata...

try je ka, tak cuba tak tahu kan...

IntaNBerliaN berkata...

a'aa mcm ok je cr ni kan...

~SaL IjOu~ berkata...

sgt bagus mcm tu kan..utamakan dulu simpanan utk diri sendiri~ =)