cinta hati mama

cinta hati mama

Isnin, 4 Februari 2013

Peengalaman bersalin ARRYAN DARWISY ~18/1/13~ yang agak mengerikan...









Pada 16/1/13,ita ada temujanji last kat hospital,doktor bagi tempoh sampai 18/1/13 aje,pada tarikh ini ita genap 40 minggu usia kandungan ita,jika ita tak bersalin,18/1/13...ita dah kena masuk wad.kena indius lah..ita agak takut sebenarnya,kerana pengalaman bersalin arisya kena indius memang menyakitkan,ita selalu cakap dengan beby minta dia kuar pada 18/1-tu harap ita dah ada jalan dan jangan mama kena indius .masa pagi ita ada turun tanda darah bercampur lendir,ita rasa tanda bersalin.bila sampai hospital ,ita nak kena indius...ita masuk wad pukul 10.30 pagi...ita cakap pagi tadi ada tanda darah,dan doktor cakap kalu dah buka,dia tak masuk kan ubat untuk indius...bila doktor cek..doktor seluk..dah buka 2cm,dan doktor pecahkan air ketuban,terus masuk wad bersalin.bila doktor pasang alat yang kat perut tu yang untuk jantung beby dan kesakitan maknya....ita siap tanya doktor...ita rasa sakit  macam nak meneran,baby..bila doktor masuk pukul 1,ita cakap lah doktor tak nak cek ita ke? bukaan nya..doktor cakap ita baru masuk wad pukul 10.30 pagi,ita suruh juga doktor cek...coz masa arisya dulu pun cepat...doktor pun cek..buka baru 4cm pada pukul 1,dan doktor cakap pukul 2 nanti doktor datang cek lagi...ita di biarkan keseorangan..bila ita rasa macam nak  bersalin..ita tekan button panggil doktor dan nurse tak datang,ita jerit lah doktor,nurse ...saya nak bersalin..kelang kabut lah doktor dan nurse pada masa itu yang tak buat persiapan..siap nak cek lagi...dan siap suruh ita sabar..jangan teran...masa tu 1 orang doktor cina dan seorang nurse melayu..ita tak tahan terus teran tanpa doktor potong bawah ita...agak susah  nak teran,kak nurse tu siap tolak-tolak peha..coz beby dah tersangut dan muka dah biru tersekat....bila beby kuar tak menaggis dan muka dah biru,dan kak nurse tu siap jerit doktor lain tengokkan beby..masa tu ita dah sedih gila..takut  kehilangan beby..ita siap tanya doktor macam mana beby ita..bila doktor lain tanya ita...kulit anak ita..coz kulit  muka anak dan badan lain..muka lebam(gelap) dan badan warna pink.doktor cakap nampak beby ok..tapi kena tunggu doktor pakar kanak-kanark cek beby ita dulu..memang takut sangat masa itu..dan rasa bersalah sangat coz tak larat...nurse yang sama sambut tadi cakap nak tahu bebynya berat berapa..3.97kg..besar tu...pukul 1.40 tengah hari...nasib baik anak ok...ita ucapkan terima kasih kat kak tu tolong ita...keadan dalam wad bersalin ita agak mengerikan coz darah merata tempat ita pun takut tengok..coz ita bersalin cepat sangat dan koyak banyak sangat.berat uri beby pun berat 800gram..besar uri beby...agak ngeri sebenarnya...bila pikir masa bersalin aqil dulu 3.8kg pun doktor suruh oprit..ne 3.97kg ita bersalin normal...memang takut sebenarnya..pengalaman ita bersalin semua berbeza..bila dapat beby memang kulit muka nampak hitam dan lebam,badan warna pink dan mata putih beby berdarah..kerana tersekat lama....memang risau sangat lah kan...bila doktor pakar cek...alhamdulilah sihat...sekarang muka dah merah..dah sama dengan badan...syukur alhamdulilah..TQ ALLAH....

12 ulasan:

::ini belog saya . cinta hati saya:: berkata...

alhamdulillah syukur :)

izan mama mia berkata...

suspen...tapi Alhamdulillah selamat juga..syukurlah....tahniah kak ita

Cik Anita berkata...

Lama dah tak singgah sini, alhamdulillah dah bertambah dah baby kak Ita! Alhamdulillah selamat..

:)

Kakzakie berkata...

Masya-Allah Ita... kakak baca sampai macam menahan nafas, ngerinya kakak membayangkan waktu itu. Kenapalah dia tinggalkan Ita sendirian?

Mujur tak jadi apa-apa. Moga Ita dan baby terus sihat masa pantang ni...

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

tahniah kak..alhamdulillah slmt sudah..

Mrs Lurve berkata...

patutla bersemngat..3.97kg...fuhh memg takut dgr kalo kak ita ckp koyak byk..seram sy

as fadhli berkata...

alhamdulilah dh selamat,,sm besday dgn as tu,,,hihihihi..tiba2 teringat blk,,ms as nk bersalin pn doc n nurse kelam kabut..ahhahaha baby nk kuar sgt dh,,")

♥ ROS ♥ berkata...

alhamdulillah semua selamat... risau kan bila anak lemas ni :(

CintaZulaikha berkata...

alhamdulillah kak, yg penting semua dah selamat dan sihat....happynya kan...ilang rasa sakit. tp baby akak mmg sgt besar...fuhh, puas gak nak teran tu kan...

aizamia3 berkata...

Alhamdulillah.. pengalaman yang bukan selalu dapat..

comel dak Arryan ni.. ;)

IntaNBerliaN berkata...

Ya Allah kak... saya yg bc entry ni pun risau.. tp nsb semuanya selamat.. tahniah kak

faraherda.razalan berkata...

Ya Allah kak. Seram sy baca. Klu koyak byk, byk le jahitannye kak. Aduhai. Ngilu!

Walau apapun, alhamdulillah. Semua selamat!