Followers

Selasa, 4 Oktober 2011

masakan hari ini ~4/10/11~

                                     


ikan jenahak masak masam-masam manis
ini permintaan en.hubby..masak lah 1 ekor besar gak lah ikan ne..ingat nak potong 2..


bahan-bahan:-
  • 1 ekor ikan jenahak (saiz sedang)
  • 1 labu bawang besar - didadu
  • 3 sudu besar cili kering kisar
  • 4 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 5 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 biji tomato - dipotong dadu
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu besar gula
  • sedikit air
  • 2 batang anak jagung-dihiris nipis..
  • 1/4 biji nenas - dihiris nipis
  • sedikit lobak dipotong halus btg mancis
  • sedikit serbuk kunyit - untuk dilumur pd ikan
  • 3 sudu besar tepung jagung - untuk digaul pd ikan
  • minyak masak secukupnya
Cara Memasak:-
  1. Ikan jenahak dibersihkan, lumur dengan garam dan serbuk kunyit rata-rata. Taburkan tepung jagung pada ikan biar rata. Goreng dengan minyak yg banyak hingga garing. Angkat dan letakkan ke dalam pinggan yg sesuai.
  2. Panaskan lebihkurang 1/4 cawan minyak dan tumiskan bawang putih yang didahulu hingga naik bau.
  3. Masukkan pula cili kisar, Kacau hingga cili masak.
  4. Masukkan kesemua jenis sos , masukkan sedikit air jika terlalu kering. Biarkan mendidih sekejap.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa, diikuti dengan nenas, bawang yg di dadu.. dan lobak tadi. Seimbangkan rasa biar cukup rasa masam manisnya. (nenas dah ada rasa masam so tak payah pakai cuka)...
  6. Tutup api dan tuangkan ke atas ikan ..siap..

 sayur campur+ isi ayam +tahu telur..

telur dadar

ini aje menu masakan pagi tadi...

12 ulasan:

Fara berkata...

Sedapnya ikan jenahak! Akak beli kat ne kak ikan tu? Sy nak beli tp kat pasar mhl la kak. Su suke jenahak masak kari/asam pedas.

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

wah sis sedapnya..

terliur sy ni..terasa nak balik umh..

p/s: hehe.. resepi ea?? insyaALLAH t sy update ea..

ainhany berkata...

alamak cmgini..teluq dadar pun best nie...temeksih bagi idea..

jenahak??? hujung minggu laaa...
ade lagi ke dik??

anitadiana berkata...

fara kak ita beli kat NSK kucai lama ti..macam2 ada..ikan tu pun agak besar gak lah tak sampai rm 10.tu yg beli tu...

anitadiana berkata...

nuyui..kak ita tuggu resepinya...

anitadiana berkata...

ainhany..telur dadar tu untuk aqil gendut..tak makan pedas ne susah...makan lah dengan kuah sup sayur tu nanti...masak sesempoi yg mungkin...di pagi hari...

ayin MM berkata...

hhuhhuu mellelh air liur tengok ....nyumm..nyumm...

Gen2Merah berkata...

mak aiii... sodapnya.. ehe

Odah + One = OdahOne berkata...

nampak simple tapi best...ikn jenahak tu yg wt sedap smpikn telur dadar pun nmpk best...

anitadiana berkata...

biasa -biasa aje kekawan..kak ita tak reti cite2 kat blog...

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam ita..nampak sedap masakan ikan jenahak tu.Pandai nya HB ita buat kuih!untungnya ita...jarang kaum HB ni rajin ke dapo..hihi
ttg apam balik tu,atie lupa nk tulis cream jagung & gula tuk 'bahan tabur'.Klu ita buat jgn lupa letak cream jagung tau..lg sedap cam jual kt tepi jalan tu.klu ita ada kuali non stick pon lg sennag nk buat,xder melekat sgt.

Cik Anita berkata...

ikan jenahak?

nita tak pernah la beli ikan tu hidup bujang ni. tak reti nak masak ikan2 besar. hihi